int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.12.2014 Rumunsko x Bulharsko

Po ránu vyjíždíme z Constanty. Opět je ošklivo a prší.  Ráno koukáme, jaké to nádherné město je Constanta.

 Nádherný elektrický rozvod - neodolala jsem, to musíte viděť

                               Rozpadlá fabrika v Constantě

Tankujeme plnou nádrž opět u Lukoilu  55l za 5.46 Lei což při kurzu 6.35 Kč je 1905,- Kč. Docela se drobně vyplatilo si počkat a opravdu se vyplatí koukat po různých benzinkách a srovnávat ceny. Někdy se dost liší. OMV patří k nejdražším. Zdenda mi chtěl ukázat poloostrov Mamaia, kde je neuvěřitelná skrumáž hotelů.  Vím, kam nikdy nepojedu na dovolenou. Děsivé paneláky, ubytovny ze socialistické éry. Jeden panelák vedle druhého a ještě postavené tak, že bokem k moři, takže dovolenkáři ,místo aby se po ránu koukali na moře tak se koukají sousedům z vedlejšího ještě ošklivějšího hotelu do oken.  Kdyby na paneláku nebyl nápis Hotel, řekla bych, že je to turistická, velmi zanedbaná ubytovna, nebo nízkonákladové bydlení pro sociálně slabší občany, nebo studentské koleje místní vysoké školy, ale rozhodně ne hotel. A přesto, kdo řekl, že jede na dovolenou na Mamáju, ještě před pár lety, tak všichni v okolí tiše záviděli. Nicméně, je pravdou, že nové hotely, které tu staví, jsou pěkné.

Vyloženě už mají styl, ale zase jsme v Rumunsku. Několikakilometrová silnice, která vede celým poloostrovem je zničená od nákladních aut a celou jsme jí jeli tak 10km rychlostí a spíše to vypadalo, že jedem tankodromem.

                                 Boulevar Mamaia

Auta kličkují  a snaží se vyhnout dírám v silnici,  které nejsou vidět, protože jsou plné bahna a vody. Náš Flíček měl bahno až u okýnek. A to ho Zdenda den před tím pěkně vypucoval….. bláto máme všude.  Cesta měla ještě další účel. Zdenda tady kdysi nakládal u místní rafinérie, kde je taky benzínka na naftu a domníval, se, že by tam u Podnikové benziny mohla a měla být nafta nejlevnější. Omyl, byla nejdražší.  Tak máme bláto až na střeše a s naftou jsme neuspěli.

Vjíždíme konečně do Bulharska. Na hranicích, opět moc hezkých, kupujeme týdenní dálniční známku za 5 EUR a vyměňujeme pár Leva, abychom měli jen něco u sebe. Tušíme, že kurz v bance bude o něčem jiném. Což je pravda.  Ostatní ceny dálničních známek viz. Dálniční poplatky Bulharsko.

Kurz je v bance za 1 EUR / 1,952 Leva což mě vyšlo 1 Leva = 14,358 Kč. Vyměnili jsme si 50 EUR v bance a nafasovali 97.60 Leva. Na pozdní oběd jsme v moc hezkém městečku Balciku a stojíme pár metrů od moře. Jaká to změna…. Okolo auta máme během chvilky snad 6 koček nejrůznějšího zabarvení. Kočky jsou dobře živené, to je na nich vidět. Dokonce jsem zahlídla jednu perskou…. krásnou, stříbřitě modročernou. Na mne to působí mnohem lépe, než vidět spousty toulavých psů. Kočka si aspoň chytne myš, ale pes jen čeká a žebrá, jestli něco náhodou nedostane.

                         Přestávka na oběd v Balciku

                                              Přístav

                     Zdeněčkovo Zátiší s kanoe  

                    Zdeněčkova trocha umění      Plachetnice 

Celou cestu je děsně, prší je mlha a fouká vítr. Teplota se sice drobet zvedla, ale stále na slibované opalování to nevypadá. Pořád koukám na teplotu venku a když se dneska konečně vyšplhala k 7° tak jsem jen zajásala a snažila se Zdeněčkovi nacpat ty jeho šortky. Nechtěl a to jich má nachystaný celý štos. Já si ty moje sukýnky a tričíčka, abych se moc nepotila a nebylo mi horko mohu taky strčit za klobouk. Zatím jsem nabalená jako pumpa a díky flísce od Milušky je mi jakš takš. Takže chodím jako cibule a těším se na to slibované opalování. No, aspoň se má jeden na co těšit. Bereme to s humorem a jen tiše doufám, že nás ten humor brzy nepřejde.

 Přijíždíme do Pomorie

Zdenda našel pěkné místo na noc, ale zase jen možné stání mimo sezonu. Stojíme hned na molu vedle přepychových hotelů. Vlastně na jejich parkovišti a doufali jsme, že se prokutáme k nějaké volné síti. Tak to se sice podařilo, ale síť je děsně slabá a nacpat jen fotky do administrace stránek byl Zdendy celonoční boj. To se teď ukazuje jako náš největší problém. Když už máme signál tak připojení je většinou hodně slabé a na práci na stránkách nestačí. Přečteme si zprávy, můžeme psát na skype, ale nemůžeme vkládat do stránek. Dneska ráno jsem si přivstala s úmyslem doplnit fotky do stránek a texty a po hodinové práci, kdy jsem odeslala požadavek na aktualizaci, se mi objevila hláška, že se nic nedá odeslat a abych si vybrala silnější síť, ta původní spadla, vše se ztratilo a já myslela, že mě trefí. Takže znova jsem se pokusila a se stejným výsledkem. Vstávala jsem před šestou a v půl osmé jsem vzdala veškeré snahy o aktualizaci stránek totálně vyřízená a zoufalá. Nedaří se.  Máme zakoupený internet po EU, ale jen 300 Mb za 450,- Kč. Ten si schováváme na nejdůležitější věci. Obsluhu banky, volání rodině, volání o pomoc, volání o výkupné, volání do servisu a podobné radůstky. Na stránky nám moc prostoru nezbývá. Budeme to zatím řešit tak, že budeme psát zprávy do šuplíku a v okamžiku když najdeme silný signál tak zůstaneme na místě tak dlouho, jak bude potřeba a naládujeme do stránek vše co budeme mít nachystané. Nemá cenu, abychom strávili celou noc jen tím, že přetáhneme pár fotek do administrace stránek.

                                  Dnešní trasa je 309 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ