int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.12.2014 Turecko

Ráno jdeme do města vyměnit  Eura abychom měli na nákupy a na naftu. Večer jsme ještě dohadovali  další trasu a jak nám to vše vychází časově.  Měli bychom se vrátit do Čech okolo 15. března. Zdenda jako vrchní velitel vozu plánoval a já jsem byla přizvaná, jako pozorovatel mise. Zvažujeme, kam až do Turecka pojedeme.  

V obchodech jsme velmi mile překvapeni. Pokud zůstaneme na kuřecím mase, které je levnější než u nás, tak nemáme nejmenší problém. Hovězí je pekelně drahé cca 350,- Kč/kg, skopové 420,- , ale kuřecí kolem 50,- skoro vše, vejce, máslo, těstoviny, muka, oleje, mléko, chleba je stejně drahé nebo levnější.

                                          Čerstvě upečený chléb. 

 Krásný a určitě vynikající chleba. Bohužel, koupili jsme si zásobu ještě v Bulharsku. Zbytečně, teď jen mlsně chodíme okolo pekáren, kterých je tady spousta. Musíme nejdříve sníst ten co máme. 

Perfektní ovoce je laciné. Mandarinky, pomeranče 8,-Kč……, ovšem brambory, ty jim asi k srdci nepřirostly. Jsou strašně ošklivé, nakopané, plné hlíny, děr a odpuzujícího vzhledu a drahé. Kilogram okolo 24,- Kč. Tak si budu šetřit tu bedýnku parádních brambor co máme ještě z domova. Ty budeme mít na neděli. 

        Prodejnička Tureckého nedu a další spousty dobrot

Večer jsme se shodli, že tady musíme ochutnat tureckou kávu, turecký med a pravý turecký kebab. Zdeněček prosazoval hlavně kebab. Ten, jak jsme koukali, je laciný. Obrovská placka plná masa a zeleniny za 30,- Kč. Proto je tu tolik rychlého občerstvení. Mají to tak laciné, že se mnohdy nevyplatí něco doma kuchtit. Zapomněla jsem na ryby. Velké množství prodejen a stánků s čerstvými rybami a všemožně upravenými. Na to se těším.  Ovšem nevím, co k nim uvařím jako přílohu, když brambory jsou tady na úplném okraji potravin.  Mám pocit, jako by je považovali za něco nečistého, podřadného, něco co se dá strpět, když už to teda jinak nejde.

Moje rada, když do Turecka, tak na pytli brambor.

Potřebujeme vyměnit pár Tureckých lir a vyrážíme do centra. Na jedné ulici je osm bank a každá má drobet odlišný kurz vůči EUR. Je dobré si nejdříve všechny projít a pak se rozhodnout. Dneska byl nejlepší kurz 2,78 Tl za Eur. Perfektní přepočet. Víme, že cca 10,- Kč za Tl. Vše se nám bude dobře přepočítávat. Cestou k Flíčkovi narazíme na veliké tržiště. Kupujeme kilo slaďoučkých mandarinek za 10,- Kč a kilo jablíček taky za 10,- Kč, pár rajčat a paprik z domácího chovu.

                                 Zeleninová zahrádka

                                        Trocha oliv

Ovšem o kousek dál jsme vlezli do velkého obchodu s potravinami, jen abychom zjistili ceny a dovedli se orientovat. Ikdyž absolutně nic nepotřebujeme a zásobený jsme na několik týdnů, tak jsme neodolali a koupili kuře 1.75 kg za 4,3 Tl což je 43,- Kč. Famózní cena a tak jsme hned půlku spořádali. Udělala jsem ho s grilovacím kořením na olivovém oleji jen s chlebem a zeleninovým salátem.  Velmi mě zaujali ceny nakládaných okurek, 0,7 l za 85,- Kč, nakládaná zelenina je taky dost drahá, plechovka kukuřice nebo hrášku se pod 50,- Kč nedostane a zmražená zelenina to samé. Pytlíček zeleniny do polévky cca 60,- Kč. Přitom čerstvá kořenová zelenina je laciná.

                                      Periferie malého města

 

Jedeme dál a narážíme opět na benzinu Lukoil a dotazem v mé chatrné angličtině, zjišťujeme, že máme možnost připojení a hned toho využíváme. Je jen s podivem, že vůbec ujedeme za den pár kilometrů. Ale je pravda, že to nejhorší už máme za sebou a s klidným srdcem už můžeme zvolnit tempo.

Cestou předčítám co nás čeká a nemine v Istanbulu a taky trochu historie Turecka a taky trochu současnosti a trochu od všeho něco. V Istanbulu plánujeme zůstat několik dní. Hlavně se zaměříme na Staré Město ( Sultanahmet ) s Grand Baazarem, palácem Topkapi, Modrou mešitou s šesti minarety a Hagia Sofia.

Pokračování příště :-) 

                                       Dnešní trasa je 130 km 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ