int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



15.12.2014 Turecko Istanbul Palác Topkapi

Po ránu nás ochranka muzea posílá na jiné parkoviště, hned vedle toho jejich. Přejíždíme teda na ukázané místo.

V  Istanbulu cestujeme tramvají, linkou T1 – modrá trasa. Je tu sice velká síla taxi, ale nám se tramvaj zdá tak nějak lepší. Každý průvodce tvrdí, jak jsou laciné, ale pro nás strašně neosobní. Hned první jízdu jedeme špatně a musíme pěšky přejít velký kus Starého města na tu správnou linku. Mají to tady docela zajímavě zařízeno. Cestuje se na žetony nebo na jejich permanentky, které přikládají ke čtečce. Každá zastávka má turniket a ostrahu, která dohlíží nebo radí a různě lidem pomáhá. Žeton hodíme do turniketu a jsme na zastávce. Okolo každého nástupiště je vyšší skleněná stěna a tramvajové koleje jsou ohrazeny plůtkem. Za pět dnů jsme neviděli vůbec nikoho, jak by to přelézal a snažil se vyhnout placení u turniketu. Soupravy jsou děsně dlouhé….. pět dlouhých vagonů nacpaných lidmi. Jeden žeton 4 TL. Bohužel až napodruhé jsem požádala u vstupu o plánek. Zbytečně jsem si to na první stanici nahrnula na zastávku. Stačilo se pozorněji rozhlédnout a hned si říct ostraze o plánek a uviděli bychom, že ta naše linka jede na tom samém místě, ale o patro níže. Vyhodili jsme 8 TL .  Podle našeho průvodce z National Geographic  Istanbul a západní Turecko naše první cesta vedla do paláce Topkapi.

TOPKAPI

 

Je to nejnavštěvovanější památka a součást světového dědictví  UNESCO a po čtyři staletí centrum osmanské říše. U vchodu jsou prodejny vstupenek  a pokud, se někdo rozhodne být v Istanbulu déle a projít si co nejvíce památek, jednoznačně doporučujeme zakoupit Museum pass Istanbul za 85 TL na 3 dny. Vstupné zahrnuje: Topkapi Palace a Harem ( do Haremu se jinak kupuje vstupenka zvlášť ), Hagia Sophia Museum, Hagia Irene, Istanbul Archeological Museum, Istanbul Mosaic Museum, Museum tureckého a islámského umění.  Sultanahmet Camii ( Modrá mešita ) je zdarma.

 

Palác Topkapi je opravdu nádherný a i v této roční době plný turistů, ale asi jich tady není tolik jako v plné sezoně a tak je nádherný klid na prohlídku. Sultán Mahmed Dobyvatel začal na paláci pracovat v roce 1459, několik let poté, co se zmocnil Konstantinopole. Topkapi byl během let rozšířen a přeměněn. Hlavně díky dobyvatelské slávě Sulejmána Překrásného  ( 1495 – 1566 ). Do komplexu se vchází impozantní Císařskou bránou a jsme v nádherných zahradách. Celý areál má celkem čtyři nádvoří.

 

První  nádvoří je nádherný park a kostel Hagia Irene , do druhého nádvoří se vchází Bránou pozdravů se dvěma věžičkami. Původně touto branou mohli vejít pouze osoby přicházející v oficiálních palácových záležitostech. Tady je taky velká expozice palácové kuchyně.

V době největší slávy paláce se kuchyně musela postarat o nakrmení až čtyř tisíc lidí a v případě slavnosti nebo banketu až o dvojnásobek.

 

Třetí a čtvrté nádvoří sloužilo výhradně pro sultánovu rodinu a byl zde také harém.

Palác Topkapi je tak obrovský, že nám zabral skoro celý den. Odpoledne jdeme uličkami asi tři stanice tramvají směrem k autu a okukujeme místní život.  Jsme totálně vyřízený.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ