int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.12.2014 Turecko Istanbul Harem

Harém stojí za samostatnou prohlídku.

Miniaturní pokojíky a kastovní uspořádání, kdy favoritky měli pokoje v přízemí.

Komnaty královy matky, která byla ústřední postavou celého harému jsou krásné.

V celém areálu je absolutní absence nábytku a jednotlivé komnaty na mne působili hodně studeně. Z prohlídek evropských zámků a hradů jsem zvyklá na alespoň minimální vybavení místností, které dokresluje způsob života dávných vládců, ale tady není nic.

V královské kuchyni je sice údajně největší světová sbírka starého čínského porcelánu a drobná, údajně jen nicotná část je vystavená. Říšská pokladnice, další obrovská výstava nesmírných skvostů včetně nádherného náhrdelníku s 86 karátovým diamantem. Výstava tehdejšího oblečení je umístěna v jednom z mnoha vnitřních paláců, tak jako šperky a nádobí. Zajímavá je výstava hodin, hodinek,různých sextantů a námořních pomůcek. Čtvrté nádvoří je s altány, fontánami a naprosto úžasným výhledem na celý Istanbul.

  Cestou k autu jen lehce nakukujeme do Grand Bazaaru, ale jsme už pekelně ušlapaný a nemáme moc sil k courání mezi tou spoustou prodejen. Jen nakouknutí nám vyrazilo dech a tak raději jdeme dál. Taky bojujeme s nákupem chleba.

Po cestě k Bazaaru jsme prošli velký kus města, ale nepodařilo se nám narazit na jedinou pekárnu nebo větší prodejnu potravin. Máme ještě trochu chleba v lednici, ale chtěla jsem dokoupit čerstvý na ráno, máme smůlu. Stovky prodejen s oblečením, botami a vším možným, stovky restaurací a kavárniček a stovky pouličních Fast foodu s kebabem, ale jedinou pekárnu jsme neobjevili. Miniaturní potraviny, většinou ukryté v boční uličce, nic moc. Tak to vzdáváme a uvidíme, jak uspějeme zítra.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ