int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.12.2014 Turecko Istanbul Hagia Sofia

Jedeme správnou tramvají a správným směrem. Hlavním bodem je Hagia Sofia, chrám Boží moudrosti. Hagia Sofia vévodila od svého dokončení v roce 537 n.l. dějinám, geografii i politice Starého města. Během staletí prodělala Hagia Sofia několik proměn díky změnám císařů a vladařů v oblasti a i díky jejich víře.

První rány přišly v době, kdy byzantskou říši rozkmotřily náboženské debaty a císař Leon III. Zakázal uctívání model a z H.S. byly odstraněny krásné mozaiky.

Ty se zase vrátily díky císařovně Ireně a další ránu dostal chrám díky vyplenění křesťanskými křižáky v roce 1204. Nakonec Mahmed Dobyvatel při své invazi osmanské armády po pádu Konstantinopole proměnil katedrálu v mešitu. Osmané udržovali H.S. v dokonalém stavu, adaptovali ji, aniž by porušili původní strukturu nebo její překrásnou výzdobu.

Mozaiky zakryly a nezničili. Přistavěli čtyři minarety, které elegantně spojili s hlavní budovou.

Vstup do H.S. působí opravdu monumentálně. Je znát, když je na návštěvu tak obrovských památek dostatek času. Mohli jsme si vychutnat monumentalitu celé stavby a v klidu na sebe nechat působit staletí, která se ukrývají v každé dlaždici, sloupu a obrovské kopuli.

 Hipodrom

Hipodrom byl nejoblíbenějším místem staré Konstantinopole. V zadní části  Hipodromu zvaného „ spina „  je Theodosiův obelisk dovezený, jak jinak, z egyptského Luxoru. Koukám, jak si všichni dobyvatelé a mocipáni dováželi z Egypta krásné obelisky, jak všichni drancovali můj milovaný Egypt. Hieroglyfy jsou skoro neopotřebované a oslavují vítězství Thutmose III. u Eufratu. Thutmos III. Zemřel 1425 př. n. l. Z tohoto pohledu je obelisk starý skoro 3,5 tisíce let a všechny stavby okolo jsou vlastně nedávno dostavěné, na kterých sotva oschla malta. Je ovšem pravdou, že během čtvrté křížové výpravy byly z Hipodromu odvezeny čtyři nádherné pozlacené sochy koní, které dnes zdobí náměstí Svatého Marka v Benátkách.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ