int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



19.12.2014 Turecko Istanbul Modrá mešita a Archeologické muzeum

Modrá mešita, kdo přijede do Istanbulu, musí ji vidět. Jméno Sultanahmed Camii ( Modrá mešita ), pochází od sultána Ameda I., zbožného. Chrám byl postaven za pouhých sedm let a měl být pokusem o usmíření Alláha po prohraných bitvách proti armádám nevěřících, které Ahmed I vedl. Ahmed bohužel zemřel ve věku 27 let a tak si paláce mnoho neužil. Nicméně je mešita dodnes skvostem Istanbulu, tak praví průvodce a opravdu je ve skutečnosti monumentální a nádherná.

Mešita je stále v provozu a zutí bot je samozřejmostí. Měla jsem svůj šátek a tak jsem si nemusela půjčovat místní, kterých tu mají spoustu připravených. Dokonce zde mají připravené i na vypůjčení dlouhé sukně. Myslí na vše.

V mešitě jsem požádala o focení a bylo mi to umožněno. Jen je potřeba chovat se velmi tiše a splynout. Stále se zde někdo modlí.

Takže zachovat klid a ticho je samozřejmostí. Ještě bych se ráda zmínila o bezpečnosti. Prozatím máme velmi dobrý pocit a cítíme se nesmírně bezpečně. Policii vidíme minimálně, ale pokud je potřeba, tak jakoby se vynoří odnikud. Lidi tady nijak nic neporušují, nikdo na nikoho nekřičí nebo není nijak ošklivý. V nacpané tramvaji k prasknutí automaticky všichni pouští staré lidi sednout, nebo když se uvolnilo místo a já stála mezi samými muži, tak mě uvolnili cestu a zvali mě posunky, abych si sedla.  Nikdo nás nijak neobtěžoval a naopak se lidi spíš pousmějí a pokynou hlavou.  Stojíme na poměrně odlehlém místě na periferii a máme vzadu kola za víc jak třicet tisíc a přesto se o ně nijak valně nebojíme. Na ulici stojí štos vajec a nikdo si ho nevšimne.  Nevím, co vše Alláh hlásá a co vše musí dodržovat jeho věřící, ale určitě je v tom slušnost a možná i nepokradeš a podobné věci. Ale budeme v této zemi skoro dva měsíce, tak jsem zvědavá, jak nás tato země ještě překvapí.

Archeologické muzeum a Muzeum starověkého Orientu jsou dnešní poslední památky, které máme v plánu zdolat.

Obě muzea spolu sousedí a tak to máme hned vedle sebe. Každopádně je zde soustředěno obrovské množství artefaktu z nejstarší doby osmanské říše, starověkými artefakty, římskými sochami a starověkými  dokumenty o vyspělé civilizaci, která zde byla.

Celé jedno patro Archeologického muzea je věnováno vykopávkám z Troje. 

Je tady mnoho krásných soch z Řecka a Itálie ukořistěných i darovaných. 

Sbírka sarkofágů lýkijských, fénických včetně jednoho egyptského sarkofágu. Nejvíce jsem se těšila, na nejelegantnější Alexandrův sarkofág, který byl bohužel u restaurátorů.  Místo něj byl na jeho místě jiný přepychový sarkofág.

Vypadá to, že místní muzea mají tolik předmětů k vystavování, že si mohou vybírat, co vystaví. 

 Viděli jsme i egyptsko-chetitskou Kadešskou smlouvu, která je považována za první mírovou dohodu světa.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ