int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



3.3.2015 Šipka

Dnešek je dnem kultury, státního svátku a sportovních, přímo heroických výkonů. Ráno jsme přejeli do města Kazanlak. Dneska je v Bulharsku státní svátek a tak se jdeme podívat do města, jestli náhodou nebudou nějaké oslavy. Nejsou, akorát hodně lidí má na klopě trikoloru a z aut vlají státní vlajky.

Jedeme tedy dál velikým Kazanlackým údolím, které je proslaveno jako údolí růží. Uvádí se, že se zde vyprodukuje až 60% světové produkce růžového oleje. Ovšem množství je značně zpochybňováno. Naším cílem je další památka UNESCO  Thrácké hrobky.

 Více podrobností bude v kapitole UNESCO – Bulharsko.

Hrobky jsou nepřístupné a zabezpečení proti vlhkosti vzduchu je chrání pro další generace. Hned vedle je vystavěná přesná kopie pohřební komory. Zaplatili jsme 6 Leva za prohlídku a za pár minut jsme byli venku. Je to jen maličká místnost, kde se nesmí fotit, jen za příplatek. Což jsem samozřejmě nevěděla a něž mi to bylo dostatečně srozumitelně sděleno, fotky jsem měla hotové a s omluvou odešla. Tady už je patrný větší pohyb lidí, kteří sem přijeli na výlet. Cesta k hrobkám nás vede moc hezky upraveným parkem. Všude je velmi čisto. Moc pěkné altánky a lavičky, množství odpadkových košů. Akorát nám moc nepřálo počasí. Měli jsme na prohlídku naplánované celé dopoledne, ale jedeme dál. Dnešním cílem je průsmyk Šipka. Další velmi zajímavé historické místo s velkým památníkem a nádherným kostelem.

Kostel byl postaven k poctě hrdinů rusko-turecké války v letech 1877-1878, kdy padla Osmanská říše, a vzniklo Bulharské knížectví. 

Bulharští dobrovolníci bojovali po boku ruských vojsk cara Alexandra za nezávislost a svobodu. Chrám Narození Krista je krásně vyzdobený a je v něm stálá výstava pravoslavných ikon.

 

Procesí lidí, které míří do kostela je velké, ale pořád to ještě není nic proti davům, které zdolávají parádní výstup k památníku.

Národní park Šipka

Cesta nás vede Národním parkem  Šipka na veliké parkoviště, kde už je spousta aut a policista nám ukazuje, kde bychom možná mohli zaparkovat.

Už cestou potkáváme veliké davy lidí s národní vlajkou. Máme pocit, že se sem sjelo obyvatelstvo alespoň z poloviny Bulharska. Nic netuše jsme se ocitli uprostřed velkého národního pochodu průsmykem k památníku Šipka, který byl postaven na počest padlých ruských vojáků a bulharských  dobrovolníků v rusko-turecké válce.

Je situován na hoře Stoletov a byl otevřen v roce 1934. Památník je ve stylu pyramidy 31,5 metru vysoký.

Obrovský bronzový lev hlídá vstup do věže. Uvnitř věže je výstava z Rusko- turecké války se spoustou artefaktů, ale velká fronta nás odradila od vstupu.

Zdenda si to užil na dělu, nasměroval vojsko a mohli jsme jít dolů na parkoviště.

Všichni pomalu odjíždějí a zůstáváme zde přes noc.  

Jsme ve výšce  1326 m a teplota je lehce nad nulou.

Dnešní trasa je 30 km

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ