int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



4.3.2015 Chráněná krajinná oblast LOM

Přejíždíme z Šipky na  další UNESCO památku a to jsou Skalní kostel kousek od Ruse. Přes hraniční přechod u Ruse budeme přejíždět, tak to máme hezky pěkně při cestě. 


Zajímavá vesnice zestou. 

Jen uděláme menší zajížďku. Po troše hledání a tápání, protože značení není nic moc dorážíme do cíle

a nocujeme osamoceně na velkém parkovišti, zarostlém stromy a křovím v Chráněné krajinné oblasti.  Jsme jen nedaleko od vesnice Ivanovo, v národním parku Russenski Lom.

P3040026

Řeka Lom si tady v průběhu miliónů let vyhloubila v místních vápencích hluboko zaříznuté údolí, v němž panuje zvláštní mikroklima.

P3040029

To jsou ideální podmínky pro růst výjimečného rostlinstva. Na malém území zdejšího krasu se nachází přes 650 rostlinných druhů, z toho je 15 endemitických, nacházejících se pouze tady a nikde jinde.

P3040030

Údolí ovšem patří také mezi nejvýznamnější ptačí hnízdiště v Bulharsku, a tak není divu, že tu byl zřízen přírodní park.

P3050041

Dřevěný domeček  s toaletami a asi původně s občerstvením je zavřený, ale cedulka hlásá, že do skalních klášterů je otevřeno od 9h do … tak to nějaký blbeček vyříznul.

P3050043

Ráno teda uvidíme, jestli to není vtip a opravdu někdo přijde, tři leva vstupného od nás vybere a budeme vpuštěni…. Uvidíme, kam. 

Dnešní trasa je 160 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ