int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.3. 2015 Deva

DEVA

Nocujeme ve městě a hned dopoledne jdeme na výlet k místnímu starobylému hradu, který má město ve znaku.

1-hrad-deva

Velké (údajně hornické, ale žádné stopy hornictví zde na první pohled nejsou patrné) město, rozložené jihovýchodně pod nápadnou horou s pevností na levém břehu řeky Mureš (187 m n. m.). Jméno pochází snad od starého dáckého označení pro pevnost – Dava. Přes bohaté dácké osídlení v místech pozdějšího města však vlastní město vzniklo až někdy ve 13. stol. (první písemná zmínka 1269). Na izolované hoře sopečného původu (371 m n. m.) s velice strategickou polohou při východním konci údolí Mureše, které je jednou ze dvou možných přístupových cest z Maďarska do Transylvánie existovala důležitost místa již v dobách Dáků a později Římanů. Ve 13. stol. zde vystavěn hrad jako opěrný bod proti útokům Mongolů, postupně přebudovaný na jednu z nejbytelnějších pevností v celé Transylvánii (Cetatea Devei - Devská citadela). Roku 1849 byl hrad zničen výbuchem muničního skladu.

15

16

Dnešní zřícenina, je permanentně opravována, a když jsme viděli pracovní ruch a nasazení, nejspíše i dlouho bude.

12

Dle pověstí vznikla nápadná hora jako důsledek nelítostných bojů mezi duchy Retezatských hor a duchy nížin.

3

Volíme jízdu lanovkou, která zde funguje i pro jediné návštěvníky. Kopec je to pekelný a po včerejším výstupu k thráckým pevnostem jsme rádi za kabinkovou lanovku. Zvláště Zdenda si cestu užívá. 

24

Dneska už přejedeme do Maďarska. Míříme do Szolnoku. Rádi bychom využili nabídky Termálních lázní a šli se pěkně vyhřát a vycachtat.

27

 Dnešní trasa je 

6-deva-oradea-10-3-2015-ujeto-205km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ