int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



13.6.2015. Haapsalu

Loučíme se s krásným místem, kde jsme si dali dva dny volna.

P6110007

Zdenda rybařil a já se věnovala jiným radostem života jako je vaření, pečení, úklid, praní a tak podobně. Hlavně jsem také rozečetla nový díl báječné série dílů a agentuře NUMA. Zvládli jsme pár procházek po pláži a mohu říct, že je to tady opravdu moc krásné. Také jsme se pustili do průzkumu a degustace několika variací místní speciality, šašlik, v Estonsku nakládaný na desítky způsobů a my ho jen museli ugrilovat. Dobrota. Velmi kvalitní kusy masa ve vynikající husté marinádě.

Dneska ujíždíme do Haapsalu.

P6130026

Je to další velmi staré estonské městečko a vyhlášené letovisko. V polovině třináctého století zde bylo biskupství, pak město zakoupil dánský král, což podle nás měl trochu z ruky, poté město zničili Rusové a dále se v državě střídali se Švédy. Počátkem 19. Století se Haapsalu stalo velmi vyhledávané díky mořskému bahnu, které působí blahodárně na revma. Město velmi často navštěvoval car s rodinou a v tehdejším Sovětském svazu zde vznikly největší bahenní lázně.

P6130056

Sedáme na kola s tím, že si městečko a avízovanou nábřežní kolonádu projedeme. Už při příjezdu nás udivilo množství aut a lidí na ulicích.

P6130024

To jsme netušili, že jsme se opět strefili do veliké slavnosti.

P6130028

Tentokrát v prostorách zříceniny Biskupského hradu se odehrává nádherná dětská slavnost. Dětičky z celého Estonska se sem sjeli na taneční den, tentokrát se jednalo o slet všech mateřských školek.  

P6130025

Spousta dětí, učitelek a rodičů. Moc pěkný, jen zíráme, kam jsme se to dostali. Na veliké obrazovce, vždy před vystoupením skupiny, pán v převleku pohádkového dědečka předčítá kousek pohádky a navozuje atmosféru pro další vystoupení.

P6130043

Dětičky jsou skvělé a jen zíráme, jak se všichni úžasně baví, dospěláci sedí na louce nebo na lavičkách, fandí a tleskají, povzbuzují účinkující a mezi tím pobíhá spousta jiných malých dětí, které se pořád ztrácí, brečí nebo se něčím cpou, ale všichni si to vše užívají. Nevím, jestli je u nás něco podobného, jestli je možné, aby se všechny mateřské školky domluvily a zorganizovali takový to slet mateřinek jako tady.  

P6130036

Zamýšlená návštěva Biskupského hradu bere za své, nemáme šanci se někam dostat a tak sedáme na kola a projíždíme si městečko.

P6130068

Pár dochovaných starých budov pamatující ještě doby báťušky cara jsou perfektně udržované a ve skvělém stavu.

P6130069

Parkujeme kousíček za městem, pár metrů od moře na tichém a klidném místečku.

P6130079

Právě mě Zdenda potěšil, že už začínáme mít více fotek s modrou oblohou, než s tou věčně zataženou, podmračenou a deštivou. Tak to vypadá, že snad už konečně bude léto a naše fotky budou jen a jen krásnější a plné sluníčka.  

P6130083

Dnešní trasa je 60 km

19-nova-haapsalu-13-6-2015-ujeto-60km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ