int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



Klaipeda - Kuršská kosa 16.7.2015

Přejíždíme na hlídané placené parkoviště za 6 EUR na 12 h hned pár metrů od trajektu pro turisty. Flíčka máme za plotem a nemusíme se bát ať už pokuty nebo nějakého vandalismu. Jedeme na celý den na výlet na Kuršskou kosu. Než se rozepíšu dál, jen se krátce zastavím u cen a výhodnosti trajektů na Kuršskou kosu. Doporučuji nechat auto na nějakém parkovišti, ideální je hned u pěší zony, která vede na osobní trajekt, a nechat se s koly převézt za 0,8 EUR na osobu a kolo se neplatí.

P7160046

Protože se jedná o oblast jen cca 45 km dlouhou, dá se celá cesta pohodlně ušlapat po parádní cyklostezce. Autem je to složitější, protože všechna hezká místa jsou cca okolo 1 km od jediné silnice, která poloostrovem vede.

P7160050

Trajekt pro osobní auta a obytky je o kousek dál v přístavišti a tam a zpět to stojí 30 EUR, ale pozor, ještě se platí za průjezd oblasti osobák 10 EUR a obytka 20 EUR a nedá se tomu vyhnout. My jsme pohodlně ujeli 35 km cyklostezkou, která vede podél písečného valu hned vedle moře, kde je spousta laviček a odpočinkových míst.

P7160069

Kuršská kosa je výjimečný poloostrov, o který se dělí Litva s Ruskem. Litvě patří o něco méně než polovina a do Ruské části se nedá bez víza dostat. Nicméně, V roce 2000 byla Kuršská kosa jako společná litevsko – ruská lokalita zapsaná do UNESCO seznamu.

P7160099

Dlouhý písečný pruh přehrazuje celý poloostrov. Písečné duny jako na Sahaře vyrůstají až do 10 – 15 m výše mezi borovým lesem a mořem.  Prakticky celou část kosy směrem k Baltskému moři pokrývá jedna dlouhá písečná pláž.

P7160112

Podél celého písečného valu vede velmi pěkná cyklostezka, kde jsme viděli i jelínka jak se v klidu pase. Pokoušeli jsme se přejet na silnici, která je asi 2 km vedle, ale měli jsme kliku, že jsme se vynořili hned vedle platidla za průjezd a policista, který to tam kontroloval, nás hned vrátil zpět, že silnice je velmi úzká a my tam nemáme co dělat. Bylo by to příliš nebezpečné a tak jsme ten šílený kopec po šotolině museli hezky absolvovat znova.

P7160132

Někteří šlapali a někteří to poctivě vytlačili. Vždy jsem tvrdila, že vyšlapat kopec umí každý, ale poctivě ho celý vytlačit, tak to už chce něco umět.

Více foto a informací bude v kartě UNESCO – Litva

Tak se vracíme zpět na cyklostezku a v pohodě dojíždíme do cíle k trajektu.

P7160118

Parník nás převáží tentokrát za poloviční cenu. Moc to nechápeme, ale nedomáháme se původní ceny a jsme spokojený. Honem do sebe nacpeme pozdní oběd a jdeme ještě na procházku městem.

P7160147

Klaipeda je prastaré přístavní město a za okouknutí stojí jen stará historická část, která je postupně velmi hezky rekonstruovaná.

P7160146

Nádherná plachetnice Meridianas  přeměněná ve velmi drahou restauraci, byla na poslední chvíli zachráněná před totálním rozpadem,  spousta domů v hrázděném stylu jako pozůstatek po německých obyvatelích. Všude je vidět snaha o rekonstrukci budov, chodníků a nábřeží.

P7160157

Bronzová socha rybáře – rybolov patřil k důležitým zdrojům obživy.

P7160150

Parádní parky a spousta různých vodotrysků všude rozházených po městě.  

P7150028

Jinak má Klaipéda velmi bohatou minulost tak jako mnohé větší města v oblasti. Střídali se tu Švédové, Prusové, křižáci, řádový rytíři, ruská armáda poté zase zpět Němci a po první světové válce zase to byl protektorát, ale tentokrát pod dohledem francouzského komisaře, pak zase oblast obsadili nacisté. Poté město dobyla Rudá armáda.

P7160168

Velké přístaviště jak pro průmyslové obchodní lodě, tak pro soukromé jachty a plachetnice.  Couráme se po přístavišti a jsme už celý ucaprtaný.  

P7160167

Večer přejíždíme k obchodnímu domu Iky. Na parkovišti chytáme internet a ráno jedeme dál.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ