int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 16.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



Gdaňsk 27.7.2015

Gdaňs - překrásné historické město, které nás velmi, velmi mile překvapilo. Parkujeme na velkém parkovišti pro autobusy, kde jsou toalety, kousíček od hlavního historického centra.

P7270001

Vůbec nemáme obavy nechat tady Flíčka na celý den. Ráno jsme tady skoro sami, ale než odejdeme, je vedle nás několik velikých autobusů, kteří vysypaly turisty u hlavní brány a přejeli sem na ně čekat. Takže je tu spousta velkých autobusů a řidičů. Bohužel i dneska to vypadá na velký déšť, obloha je zatažená a tak opět fotky nebudou nic moc. Škoda, doufala jsem ve sluníčko.

P7270057

  Jdeme do historické části města, ale nejdříve trocha historie.  Oficiální dějiny Gdaňsku se začínají psát kolem roku 997, kdy sem přijel český biskup Vojtěch pokřtít zdejší obyvatele. Původní rybářská vesnice se pomalu začíná rozrůstat na městečko a už v roce 1308 se ho zmocňuje řád německých rytířů a ti z města velmi rychle udělali rušné obchodní centrum.

P7270157

V polovině 16. Století už Gdaňs patřil pod polského vládce a byl největším polským městem, dokonce větším než královský Krakov. Byl zde také nejdůležitější obchodní uzel střední a východní Evropy. Gdaňsk byl jedním z mála měst, který dokázal odolat záplavě Švédů. Nicméně, pak se střídali dobyvatelé a oblehatelé, Poláci, Prusové chvíli Napoleon, pak Francouzi a Rusové. Klasika.

P7270153

Všichni se tady střídali jako postavičky na orloji. Za druhé světové války byl Gdaňsk téměř srovnán se zemí. Devastace je přirovnávána s mírou zničení varšavského Starého města. Historická část Gdaňska přestala existovat. V roce 1949 byla zahájena kompletní rekonstrukce a odstraněním 2 miliónů kubických metrů sutin započala více jak dvacetiletá výstavba kopie Hlavní čtvrti.

Nikde jinde v Evropě nebyla znovu od základů vybudována tak rozlehlá oblast historického města. Vcházíme Zelenou branou a už se ocitáme v jiném světě. Krásné domy nás obklopují ze všech stran. Obrovský nádherný kostel sv. Marie, nádherné domy a náměstí. Všude je neskutečné množství turistů, stánků a všelijakých lákadel. Několik parčíků, kde si můžeme odpočinout.

P7270014

Na nábřeží je krásná replika historické plachetnice.  Mnoho různých hudebníků, artistů a všeho možného na sebe snaží upozornit a vydělat si nějaké peníze. Nutno říct, že lidé jsou dost štědří a nejen, že hází penízky do pokladniček, ale tleskají a fandí a prostě se baví. Couráme se křížem krážem. 

P7270049

Původně jsme uvažovali vzít si kola a objet celou oblast na kolech, ale vidíme, že by to nebylo dobré.

P7270071

Jednak turistů je strašně moc, stánky jsou blízko sebe a kola by akorát překážela. Prolézáme uličky, a co čert nechtěl, padli jsme na obrovský bleší trh.

P7270129

Vše, absolutně vše by se tu dalo koupit.

P7270127

Tak to je něco pro Zdeněčka.  Hlemýždím tempem jdeme od stánku ke stánku, poslouchám obdivné komentáře, ale já to nakonec vzdávám, na to nemám a jdu si sednout do parku a Zdenda se vrhá do nezměrné pokladnice neskutečného haraburdí, jakou představuje veliký bleší trh.  

P7270123

Na nábřeží si dopřáváme kávičku. Na tu jsme se těšili, jen jsme se nemohli rozhodnout, kde si jí dáme. Nakonec zvítězilo nábřeží s nádhernou galeonou.

P7270106

Máme co pozorovat. Gdaňsk je opravdu překrásný a stojí za zastavení a prohlídku. Je to jedno z mála měst, které je tak krásně zrekonstruované. Jen je potřeba mít sebou svačinu nebo oběd. Dobrotám, které se prodávají v desítkách stánků od pečených sýrů, grilovaných krkovic a kolínek, klobás a mnoho dalšího, se opravdu těžko odolává. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ