int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



7.5.2015 Nový Sad

Máme krásný den a od rána svítí sluníčko. Oproti včerejšku není na co si stěžovat.

P5070051

Ujíždíme regionem Karpaty směrem k městu Nový Sad. V Polsku je to nejmalebnější region. Karpaty se táhnou podél jižní hranice se Slovenskem směrem k Ukrajině. Potom se budeme přesouvat do regionu Malopolsko. Ale teď jsme tady a je tu krásně. Tatry sice už nevidíme, ale Karpaty z druhé strany, té naší, jsou parádní. Zdenda říká, abych se nabažila kopečků, protože už pak nás bude čekat jen rovina a tu zrovna moc nemusím. Tak se kochám krásou přírody.

P5070105

 Co nás nesmírně udivuje je honosnost místních vesnic. Naprosto nám uniká, kde na to tu lidi berou peníze. Vesnice jsou rozházené po loukách, vůbec ne jako u nás, hezky pěkně v chumlu a všude je výstavba jako hrom. Baráky jsou veliké, mnohdy třípatrové, perfektní a ty starší velmi pěkně udržované. Většinou nemají ploty, zato upravené, sestříhané trávníky, spousta okrasné zeleně a kytek a pozor….. bez nepořádku okolo domů. Respektive, ne nepořádku, ale bez spousty důležitých a potřebných věcí, které se kupí okolo domu a které nikdo mnoho let nepotřebuje a potřebovat nebude. Kdyby tady měli alespoň stáda ovcí a dobytka, ale nic. Průmysl veškerý žádný a horská střediska jsou pekelně daleko. Vidět starý dům bez nové střechy a oken je unikát. Před domy jsou velmi drahá auta a je vidět, jak se na domech a jejich okolí opravdu nešetří. Pro zajímavost pár ukázek http://1drv.ms/1EeKkug . Tak jsme v šoku nad výstavností místních vesnic a vesniček. A to jsme podle průvodce v zapomenuté části Polska. Tak uvidíme, až se dostaneme do té nezapomenuté.

Město Nový Sad je staré město založené roku 1292 a král Kazimír Veliký město opevnil.   

P5070065

Z opevnění nezůstalo už nic, ale město má krásnou, zrekonstruovanou pěší zónu, která veda na rynek, po našem náměstí, které je jedno z největších v Polsku.

P5070068

Uprostřed náměstí je Radnice postavená přesně uprostřed v roce 1897. Architektonicky je to taková směska, ale převládá secese, kterou mám ráda.

P5070074

Dalším pěkným a dost zajímavým místem je kostel sv. Markéty, který pochází ze 17. století.

P5070092

V interiéru kostela jsou zastoupeny snad všechny slohy, od gotiky až po současnost. Tak jak procházel přestavbami a změnami.

P5070081

Nad oltářem je malý obraz Krista z 15. St. Kostel vlastní jedny z největších varhan v Polsku.

P5070083

P5070087

Hned za kostelem je krásná zahrada s prastarým hřbitovem a věž se třemi zvony.

P5070080

Pokračujeme dál směrem na Duklu a pak už se budeme stáčet na sever. Začínáme mít problémy s internetem. Sice jsme si ho zakoupili dostatečné množství, ale nedaří se nám otevírat stránky. Žádné, kromě Skype. Vypadá to na velmi slabý signál v celé oblasti. Teď zkoušíme, jestli nám dají kode v hotelu, kousek, kde stojíme na noc na parkovišti. Začíná to vypadat, že internet od  T- Mobil, který máme, nebude až taková výhra. Nebo je pokrytí v této oblasti slabé.

Dnešní trasa je 190 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ