int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



9.5.2015 Zamošč

Vjíždíme do kraje Malopolsko a města Zamošč – jednoho z nekrásnějších starých měst Polska, alespoň takto to popisuje průvodce, ale je pravdou, že toto unikátní město je opravdu krásné a jako takové bylo v roce 1992 zapsané do seznamu UNESCO. Polsko nemá tolik památek na seznamu, ale Zamošč je opravdu krásná a na seznam patří plným právem. Hlavně je skvělé, že rekonstrukce neproběhla jen v staré historické části, ale zaběhla mnohem dál a krásně zrenovované domy jsou skoro všude. Muselo to stát obrovské peníze, ale výsledek je zdařilý. K stré části města se přichází velkým parkem. 

P5090006

Více popíšu v kapitole UNESCO, ale tady alespoň pár řádek. Zamošč je nápadem Jana Zamojského, který byl polským kancléřem a velmi bohatým člověkem. No, musel být. Pro svůj plán vybudovat město, ostatně, každý máme své sny, najal, jak se v době okolo roku 1580 běžně dělo, italského architekta z Padovy a ten Zamojského myšlenky, nápady a fantazie začal realizovat. Vzniklo nádherné město na křižovatce obchodních cest Lubin – Lvov a Krakov – Kyjev, které přilákalo cizí obchodníky. Arméni, Židé, Řekové, Skoti, Němci, Italové a mnoho z nich se zde usadilo. Multikulturní město vzkvétalo a později se stalo vítanou kořistí Rakouska, carského Ruska a za druhé světové války se zde  usadili Němci a velmi brutálně vyhnaly polské starousedlíky. Jediný kdo se Zamošče  nezmocnil byli v r. 1648 kozáci a pak v r. 1656 švédové.

P5090015

Městu vévodí krásná bílá radnice, která stojí poněkud stranou na velkém náměstí, aby panu Zamojskému nevadila ve výhledu z oken jeho paláce.

P5090038

Tak to jsem si nevymyslela, to je fakt. Palác stojí hned vedle katedrály a hlavní stranou je natočen na náměstí. Městská radnice byla postavena brzy po založení města a několikrát dostavována.

P5090031

Krásná polská orlice na zdobném vnějším schodišti, které bylo dostavěno až v r. 1768.

P5090085

Hned vedle paláce stojí veliká katedrála, která se stavěla skoro 40 let od roku 1587. Interiér si zachoval většinu původních prvků.

P5090073

Autentická klenba ve stylu lublinské renesance, zajímavé kamenické a štukatérské práce.

P5090069

Stříbrný tabernákulum z roku 1745 vévodí oltáři.

P5090075

Mohutné varhany a soukromá kaple Zamojských, včetně hrobky zakladatele.

P5090077

Asi pro to, že jsem velmi slušně požádala pana kostelníka o dovolení kostel vyfotit, tak mě odemkl jednu loď kostela a dovolil vyfotit část věnovanou Máří Magdaléně.  Tato část je uzamčená a návštěvníci se mohou dovnitř podívat pouze skrz mřížoví.

P5090074

Jinak, co jinak dodat. Všude čisto a uklizeno, domy opravené a s maximální péčí udržované tak, aby zapadly do historického kontextu města.

P5090014

Teď stojíme před Karefourem a udělali jsme nájezd na T-mobile. Už máme dost toho jejich internetu a vrháme se na do jejich stánku i s počítačem, aby nám ukázali tu jejich slavnou 3G síť, když my nenačteme ani Google. Dozvídáme se od slečny u pultíku zírající do svého počítače, že nemůžeme nic chytit, protože žádný bajtíky, natož gigabajtíky nemáme a náš kredit je na nule. Dostala jsem infarkt. Dvakrát jsem se přihlásila na skype a ani jednou nenačetla Seznam natož Google a 6 GB je v čudu. Zdenda je kliďas, ale já brunátním. No a najednou slečna přišla s tím, že u nich se stala chyba a že vše posílá na centrálu, aby nám ty naše slavné bajtíky zase načetli…. Čekáme u obchodního centra, jestli nám načtou zakoupené, nevyužité, ztracené GB abychom mohli normálně fungovat.

Zítra zase popojedeme kousek dál.

Dnešní trasa je 75 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ