int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



12.5.2015 Litva

Vjíždíme do Litvy. Hranice jsme minuli nikým nevítáni a nikým nekontrolováni. Škoda. Jen se změnila silnice. Z ošklivé asfaltky je najednou perfektní černý nový asfaltový koberec.

P5120016

Změnily se také domky ve vesnicích. Jsou mnohem chudší, dřevěné a staré. Skoro u každého domu mají krávy, jednu až dvě, ovce nebo alespoň kozy. Je to velký rozdíl oproti Polsku. Opět se u domků kupí vše potřebné a každý kousek země je využíván k pěstování zeleniny…. Což jsme v Polsku viděli opravdu jen strašně málo. Měli tam sice obrovské plantáže jahodníků a rybízu, ale to až tady, na severovýchodě. Dole na jihu se nějakým pěstováním moc nezabývají a chovem dobytka už vůbec ne. To až u hranic s Litvou. Velmi nás překvapila síla čápů, které tady hnízdí.

P5120028

Je jich neuvěřitelně hodně. Krásné je, že staví nový barák a hned na pozemku postaví vysoké bidlo, trojnožku s kruhem pro zahnízdění čápů a funguje to. Ještě není dům hotový a už na něm začínají hnízdit. Je možné vidět i tři hnízdiště vedle sebe a teď už čápi sedí na vejcích. Tak jedeme a pomalu z každého hnízda vykukuje hlavička čápa. Vidět opuštěné hnízdo je rarita.

 P5120051

Litva je tady u hranic krásná, hluboké lesy a usedlosti rozházené po loukách. Stojíme kousek za hranicemi v městě Lazdijai u nákupního centra. Jednak pro to, že je mi stále hodně zle a těším se do postele, jednak pro to, abychom se jedním okem koukli na ceny potravin. Přiznám se, že toho moc nevím, ale přišlo mě to hodně podobné jako u nás, ale bližší průzkum si nechám na později. Až mi bude lépe.

Dnešní trasa je 195km

1-bialystok-alytus-12-5-2015-ujeto-195km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ