int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.5.2015 Vilnius

Dneska už jsme oba dva v pohodě a dopoledne vyrážíme na prohlídku města. Zůstáváme stát na parkovišti u Obchodního domu, doporučujeme, ve městě se nedá skoro nikde zaparkovat, a nebo dost draze. S bydlíkem je to tu problém. Autobus č. 53 nás pohodlně zavezl 4,5 km na okraj historické části města, kam máme dneska namířeno. Než jsme se zorientovali, kolikže autobus stojí, kde koupit lístek a tak podobně, byli jsme na místě a tak jsme to moc neřešili ani na zpáteční cestě. Jinak lístek se dá koupit u řidiče a stojí Euro.

V roce 1994 bylo historické centrum Vilniusu zařazeno na seznam památek světového dědictví UNESCO.

P5140078

Most přes řeku Neris a jsme kousíček od hlavního Katedrálního náměstí, kde je monumentální katedrála a krásná bílá zvonice.

P5140096

Katedrála vznikala někdy kolem roku 1251 na místě pohanského chrámu. Později byla katedrála několikrát dostavována a hlavní portál připomíná s mohutným sloupovím, štítem a plastikami antický chrám a rázem jsme se přenesli do starého Řecka.

P5140098

Krásná mohutná zvonice je 57 m vysoká a její základy jsou také velmi staré. Datují se do 14 století a další tři století pomalu rostla a rostla a v 17 století dostala již dnešní podobu.

Vilnius je město kostelů, 40, krásného starobylého historického města, nové čtvrti ze skla a chromu a betonové zástavby, která snad ani už vylepšit nejde.

P5140103

Couráme se uličkami, které jsou skvostné.Krásně rekonstruované a plné kavárniček a maličkých restaurací. Několikrát jsme cestou zmokli a silně se ochlazuje a když se rozsvítí sluníčko tak je zase děsný teplo, že se pořád jen oblékáme s svlékáme.

Po uličkách je příjemná změna vystoupat na pár metrů vysoký vršek kousek od katedrály a to na zbytky horního hradu.

P5140084

Oni tu totiž mají ještě dolní hrad….. ale to je spíše zámek.

P5140079

V horním hradu je dochovaná jen jedna věž, ale v té je perfektní výstava a muzeum historie města. Jedná se o tři podlaží a krásnou vyhlídku na celé město. Opět, všude čisto a upraveno, ceny mírné ( 2 EUR) , a služby perfektní.

P5140215

Skvěle zrekonstruované schodiště a v patrech je analogicky vystavená historie města.

V posledním patře jde stále dokola film o boji Litvy za samostatnost i to, jak vjeli ruské tanky v roce 1991 do ulic Vilniusu, aby zabránili odtržení Litvy od SSSR. Tehdy zemřelo 14 lidí a přes 700 jich bylo zraněno.

P5140182

Další déšť se přehnal a jsme zase celý mokrý. 

Jdeme dál a narážíme na velkou tržnici. Paráda, tak to už jsme ve svém živlu a okukujeme co tu tak stojí EUR.

P5140145

Maso mají teda, klobouk dolů, perfektně upravené a za velmi, velmi slušné ceny. Zelenina stojí asi tak jako u nás.

No a všude je spousta jantaru. Hrozny různých šňůr korálů a ve všech možných provedení. Jantar je všudypřítomný a dá se koupit na každém rohu a v každém stánku.

P5140138

Mě osobně tento vlastně nerost moc k srdci nepřirostl. Mimochodem, je to vlastně fosílie. Fosylizovaná pryskyřice některých stromů  stará  25 – 40 milionů let. Nejdražší jantar je ten, který je perfektně čistý a hlavně má v sobě uvězněný nějaký hmyz, a nebo rostlinu. Po silné mořské bouři, je prý možné jantary nalézt na pobřeží. Baltský jantar má svůj původ ještě starší, okolo 50 mil let. Tak třeba nějaký najdeme.

P5140189

 Litva je krásná země a zítra bychom jí asi už měli opustit a pokračovat do Lotyšska. Dneska ještě udělám nájezd do potravin a pokusím se následně, co nejdříve vytvořit tabulku cen potravin.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ