int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.5. 2015 Lotyšsko

Pekelně se zkazilo počasí. Prší a je pouho pouhých 6°C. Déšť bubnuje na střechu a tak se nám ani moc vstávat nechce. V autě je teploučko a nic nám nechybí. 

P5160011

Dneska bychom měli přejíždět do Lotyšska a tak ještě sedíme po snídani u ranní kávičky a plánujeme trasu přes Litvu s tím, že cestou bychom rádi navštívili pár hezkých míst. Podle průvodce je první naší zastávkou maličké městečko Preili, které máme skoro při cestě. Malá zajížďka to spraví.

P5160002

Několikrát prší a zase svítí sluníčko. Lotyško a zase déšť. To už snad bude opravdu pravidlo. Příroda je krásná, když je jen trocha slunce je ještě hezčí.

P5160042

Ujíždíme nádhernou přírodou a jen tu a tam jsou rozházené statky, kde se většinou pasou krávy nebo ovce, ale luk je tu tolik, že je to až neskutečné. Velké mokřady a čápi.

P5160025

Spousta vody, jezer a rybníků. Řekla bych, že Litva je zemí lesů, luk a jezer. Skoro u každého domu je rybníček malý nebo velký, podle toho, jak si domácí přeje. Vidíme i hodně nově vybagrovaných nádrží a nebo jen zvětšených rybníků a skoro všude je molo se schůdky do vody.   

Preili se honosí krásným parkem, který je jeden z nejkrásnějších v zemi.

P5160043

U vstupu je zajímavá kaple z roku 1817 a vedle vchodu strážní domek, kde nyní sílí místní muzeum.

P5160050

Naštěstí je zavřeno a tak jsme ušetřeni dalšího vstupného. Tak park je opravdu moc hezký se spoustou rybníků a nádrží. V jednom je instalovaný obrovský vodotrysk.

P5160053

Zdenda odhaduje minimálně 20 metrů. Cestičky jsou vysypané a upravené. Zase spousta laviček a pergol. Paráda. Najednou se před námi objevuje vypálené novoanglické sídlo, které před nedávnem vyhořelo.

P5160059

Muselo být krásné. Teď se tady plánuje výstavba luxusního hotelu, což bude stát luxusní hromadu peněz. Ale jestli vznikne a podaří se zachovat původní ráz, bude to paráda.

P5160076

Další a dneska konečnou zastávkou je Aglona, největší poutní místo lotyšských katolíků. Mohutná sněhově bílá aglonská bazilika s klášterem je zase posazena mezi dvě veliká jezera do nádherného parku.

P5160083

Za kostelem je pramen s léčivou vodou, kam si lidé z širokého okolí jezdí s kanystry a odvážejí si jí domů. K pramenu se dá dojet autem a tak jsme si do Flíčku taky načepovali plnou nádrž a do kanystrů. Kostel má překrásný oltář a raritou je obraz Panny Marie Zázračné ze 17. Století, namalovaný na dubu a vystavený na hlavním oltáři.

P5160099

Dneska jsme také natankovali naftu za velmi podobnou cenu jako v Polsku a v Litvě. Ceny se pohybují stále na totožné hranici plus minus pár setinek Eur. Většinou za cca 1.11 – 1.20 EUR za litr. Což nám přijde jako velmi slušná cena. Internet zatím neřešíme. Dneska jsme se připojili na volný městský internet, který nás akorát co deset minut láká ke koupi bajtíků. Potraviny jsou v Agloně malé, žádné větší jsme cestou neviděli, ale mají tady vše za slušné ceny. Ovšem nejlevněji bylo v Polsku. Doporučuji, při cestě sem, dokoupit vše potřebné v Polsku, nebo ještě v Litvě v síti Maxima XXX.

Dnešní trasa je 128 km

Salako-aglonas-16-5-2015-ujeto-128km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ