int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.5 2015 Estonsko

Estonsko, nejmenší země z pobaltských republik. Má pouhých 1,4 mil obyvatel na poměrně velké území, ale jak se dozvídáme, většinu pokrývají jezera, mokřady a louky. Přijíždíme k hranicím, opět nikým nevítáni.

P5170066

Aspoň trocha zájmu z našeho příjezdu by nezaškodila, ale opět, jak jinak prší a tak ujíždíme dál. Před hranicemi, v Lotyšsku, je malá vesnice, kudy projíždíme, kde zamrzl čas.

P5170008

Pár domů je krásných, nových, ale jinak je vesnice z valné části opuštěná.

P5170005

Pár starých místních lidí se tu ještě udrželo, ale jinak je to ukázka, jak tady dříve žili a v čem. V lese a na loukách vidíme několik hraničních, strážních věží, hned vedle nás je Rusko, ale všude zákaz focení. Naprosto příšerná cesta 15 km, kde se dá jet nanejvýš 20 km rychlostí.

P5170057

V kuchyni mi naskakují hrnce a dochází k přeskupení snad všeho, co je v autě volně ložené. Prašná cesta má totiž mírnou, leč vytrvalou hliněnou roletku, která skoro není vidět a po chvilce rychlejší jízdy jsme naklepaný jak nedělní řízek. Musíme jet krokem a tak si alespoň užíváme krás okolní přírody.

P5170043

Zákazy focení raději respektujeme. Není poznat, jestli nás velký bratr nesleduje z věží. Vjezd do Estonska je, jak jinak v dešti a opět se na chvíli dostáváme do úplně jiného světa. Krásné domy s anglickým trávníkem a perfektní výsadbou okrasných dřevin. Jsme zvědavý, jak to v Estonsku bude vypadat celkově, ale první dojem je parádní. Parkujeme úplně osamoceně na velikém parkovišti nad jezerem. Hranice přejíždíme kousek od Ruska na nejvýchodněji položeném hraničním přechodu. Zdenda mi uzmul chleba a jde na ryby a já se pouštím do vaření na druhý den. Bude kuře na paprice s rýží a vývar s kapáním. Zítra bychom rádi dojeli do Tartu a koupili si nějaké bajtíky na internet, abychom nebyli závislý jen na kavárnách a restauracích, kde nás zadarmo připojí. Zatím se nám ukázalo, že než si dávat někde kávu, nebo čaj a škemrat o hesla, tak se vyplatí si internet koupit. Ono to vyjde mnohem laciněji, když vezmu v potaz cenu kávy okolo 3 EUR x 2 a máme už cenu na koupení okolo 5GB což je paráda a pokud to proložíme nějakým připojením před restaurací, která není zaheslovaná, tak není o čem přemýšlet.

Dnešní trasa je 265 km

1-algonas-verijarve-17-5-2015-ujeto-265km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ