int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



9.1.2015 Bursa

Máme nádherné ráno, mrzne jen praští a svítí sluníčko. Poprvé co jsme tady, tak je jasno a nad městem konečně vidím obrovské kopce okolo Bursy. Tam někam nahoru vede kabinková lanovka. Vlastně co jsme v Burse, kopce jsou v mracích a v mlze a vlastně ani nevíme, kolik jich tady okolo nás je.

Jak si tak ráno sedím v obýváku, píšu, a najednou koukám, přijelo policejní auto a zastavuje u nás. Vylezl policista a pak i druhý a začal bušit do dveří Flíčka jako hluchej do vrat. Vzbudila jsem Zdendu a jdu ven zjistit co se děje. Policajti jsou velmi příjemný a jen přijeli zjistit, jestli jsme v pořádku a jestli nemáme nějaký problém. Nějaký pán odnaproti z domků jim volal, že tady už déle stojíme a že se nám asi něco stalo. Několikrát jsem ujistila policistu, že je vše v pořádku a že jediný problém, který tu je, jsou jejich neuklizené silnice a sníh. Nechtěl vidět ani pasy, nic a to, že tady stojíme, jim absolutně nevadí. Jen abychom hlavně my byli v pořádku. Několikrát zopakovali, že kdybychom něco potřebovali, máme zavolat. Paráda.

 

Trh s hedvábím Koza Han

Koza Han  (hedvábný trh)

Koza Han, centrum hedvábí, se rozprostírá na moc pěkném středověkém nádvoří s malou mešitou.

Vchází se do něj branou z Trhu se zlatem, Bedesten.

 

Obchodníci zde mají malé, příjemné krámky na dvou podlažích a nabízí zde snad největší nabídku hedvábných šátků a šál, jaká se dá na tak malou plochu vměstnat.

Šátky z pravého hedvábí jsou drahé a nedá se s prodejci smlouvat. Levnější jsou šátky z bavlny, lnu, pashminy a polyesteru. Moc se mi líbily šály, kdy uprostřed, podélně je motiv z hedvábí a po stranách tkaní přechází do vlněných vláken. Je to velmi pěkné a netradiční technologické zpracování šály. Bohužel, hodně drahé. Šála stojí okolo 150 Tl. Každý rok v červnu se zde koná slavná městská aukce hedvábných kokonů.

Emir Han

Další velmi zajímavý tržiště, velmi podobné Koza Hanu. Velmi staré a nenápadné. Museli jsme se hodně vyptávat na cestu a bez podrobného popisu bychom vchod minuly. Skoro celé patro je plné obchodníků s diamanty. Pouze na začátku prodejní arkády jsou prodejci různých upomínkových předmětů s islámskou tématikou. Takové křoví pro mnohem dražší zboží, pro malé prodejny, luxusně zařízené, chráněné mřížemi a kovovými dveřmi.

Jen jsme se odvážili nakukovat. Pultíky plné diamantových skvostů a kamenů.

 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ