int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.11.2015 Antalya

Pohodlně a bez rušení jsme přespali v Side, na velkém parkovišti.

Výhled z Flíčka hned po ránu je krásný. 

Stojíme hned před vstupem do starobylého města, kde se tyčil Apollónův a Athénin chrám a mnoho dalších úžasných budov, které jsou sice v rozvalinách, ale i tak monumentální.

Vyhýbáme se městečku, které je přeměněné na obchůdky se suvenýry a pro nás je to vyloženě za trest, tudy projít.

Nakoukneme do obrovského divadla, které bylo postavené ve 2. st. př. n. l. a ve své době pojalo na 20 tisíc bylo jedno z největších. Divadlo, oproti chrámům je velmice slušně zachovalé.

Máme dost času se toulat v dunách a úplně osamoceně si můžeme prohlížet trosky někdejšího celého města.

Mezi nejromantičtější rujny patří Apollonův chrám, který se rozkládá na nejzazším výběžku pevniny a tam je i samozřejmě nejvíce turistů.

 Ale, znovu se opakuje výhoda pozdní doby, kdy turistů je tu poskrovnu.

Kruhový chrám Tychy, bohyně štěstěny je v rámci možností zrekonstruovaný.

Vespasiánova bránou opouštíme římskou a helénistickou dobu.

Když chybí sochy, žádný problém, Zdenda zaskočí a sochy plně, v modernistickém pojetí, může nahradit.

Odjíždíme po pozdním obědě a míříme stále po silnici č. 400 do Antalye. Antalye se svým skoro milionem obyvatel není absolutně ničím zajímavá a je to veliké pulzující, moderní město, které nás nemá čím zaujmout. Jelikož se v Antalii bude za rok konat výstava EXPO 2016 je celý příjezd rozkopaný a nově budovaný. Bude to nádhera, ale teď je to kolona aut a pekelná doprava.

Sjíždíme a jedeme postranní ulicí, která se po chvíli změní v téměř neprůjezdnou cestu tak pro jedno auto.

Jedeme v oblasti zelinářů, kteří pěstují mraky zeleniny pro město. Je vidět, že si tady se zimou hlavu nelámou a ani jí nečekají. Nově vysázený salát, odhadujeme asi kolikátá je to výsadba v letošním roce. 

Obrovské množství skleníků a foliantů a samozřejmě obrovské množství nepořádku. Parkujeme na nábřeží a jdeme na večerní procházku. Zdenda šikovně zaparkoval co nejblíže starému městu.

Pozorujeme krásný původní římský přístav, kde parkuje několik zaručeně originálních pirátských lodí.

 

Ale, velmi rychle je tma a tak už máme možnost jen večerní prohlídky, ale ke štěstí nám to bohatě stačí. 

Je to to jediné, co je zde pro nás zajímavé. Ovšem, staré město je pár uliček moc hezky udržovaných, prastaré domky a křivolaké uličky. Krásná večerní procházka.

Domky zaplať bůh nejsou narvané šíleným oblečením a kabelkami všech světových značek, zaručeně pravých, zato jsou všude, doslova všude restaurace, pro změnu, pekelně předražené a všude spousta mladíků zvoucích k návštěvě. 

 

Zkrátka, jsme v oblasti, kde je vše podřízeno turistům. Zmrzlinář pro nás předvádí naprosto úžasné triky se zmrzlinou a ta se natahovala, jako by byla z gumy. Taková obří žvýkačka, ale skutečně, je to zmrzlina. Jejich, poctivá a je výborná.

Pb060139

Den se s námi loučí nádherným západem slunce. Co víc si můžeme přát a právě v této chvíli si říkáme, že to stojí za to, že naše rozhodnutí bylo správné a dobré a že to, že si nemůžeme dopřát vše, co bychom rádi, je jen malá, drobná daň za naše svobodné putování.

Dnešní trasa je 73 km

59-side-antalia-6-11-2015-ujeto-73-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ