int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



8.11.2015 Olympos - Cirali

Cílem dnešního dne je starověké město Olympos a poblíž slavné, magické a mystické Chiméry.

Pb080002

Opět jedeme krásným krajem a scenerie nám berou dech.

Pb080006

Klikatá silnička vede k moři, kam si Zdenda zadal cíl. Kolegyně navigace mu ukázala, že je tam pár domků a velká pláž.

 Pb080012

Zdenda už mockrát takto našel krásné stání na několik dnů.

Pb080015

Osada Cirali je super. Vítá nás nádherná dlouhá pláž a spousta restaurací, kaváren a bungalovů, které jsou ukryté ve stromech a spíše podle cedulí u silnice přepokládáme, že tam v té zeleni něco je. Parkujeme hned u moře na jednom z mnoha stání, kde sice nic není, ale je tu čisto a pohodička. Moře je ještě pořád krásně teplé a sluníčko svítí jako o život. Zůstáváme na místě a užíváme si posledního koupání a slunění. Tak to aspoň tvrdí Zdenda, že jakmile se hneme trochu na sever, bude chladněji. Stále máme krásných 28°C.

Pb080022

Jsme v oblasti starověké Lykijské civilizace, která sice už dávno zanikla, ale když už jsme tady, bylo by dobré se něco málo dozvědět o tom, jak zde žily a proč zanikly.

Datování vzniku této civilizace je přinejmenším už do 12. století př. n. l., ale poprvé se o této oblasti a lidech objevuje zmínka v Illiadě, když Homér zaznamenal jejich přítomnost při útoku na Tróju. Lykiané jsou považováni za potomky Lukkanů, kmene spojeného se starými Chetity, kteří hovořili vlastním jazykem. Jejich písmo nebylo dosud zcela rozluštěno. V 6. Století př.n.l. se Lykie stala součástí perské říše a tím také začaly výměny pánů jako postavy na orloji. Peršané podlehli Athéňanům, kteří zase byli poražení Alexandrem Velikým, ten zase byl nucen vzdát se oblasti ptolemaiskému Egyptu a ten zase hezky pěkně předal vládu Rhodu. Nicméně, to vše bylo pořád málo a když v roce 168 př. n. l. získala od římanů nezávislost utvořilo 23 nezávislých městských států volný svaz měst s hlasovacími právy a volebními hlasy. Hlasů mělo město vždy tolik, kolik činil jejich poměr obyvatel vůči ostatním městům. Dodnes je takzvaná Lykyjská liga považována za první předdemokratický svaz v historii a búleuterion – radnice, jejíž ruiny se nacházejí v starověké Pataře je nazývána „ prvním parlamentem na světě “. Každopádně spolek vydržel jen jedno století, než se začal názorově rozcházet a na vinně samozřejmě byli peníze, které se měli odvádět římanům. Římané si to samozřejmě nenechali líbit, dohody se přeci dodržovat musí, a tak se opět vytáhlo do boje. Brutus, jeden z vrahů Cesara, oblehl město Xanthos, ale obyvatelé tohoto jednoho městského státu se rozhodli nevzdat se a hromadně spáchali sebevraždu. Lýkie byla pak včleněna do sousední provincie Pamfýlie a ta se stala později součástí Byzance a tím byl osud celé velké osobité a hrdé civilizace zpečetěn.

 Dnešní trasa je 36 km

61-kemer-olympos-8-11-2005-ujeto-36-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ