int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 21.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.11.2015 Olympos

Léčíme si rozbolavělé nohy a už se jen bavíme tím, jak jsme včera zaperlili nočním, několikakilometrovým putováním místní vesnicí.

Pb090115

Zdenda se pustil do pravidelné údržby Flíčka a hlavně se chystá spustit držák na kola o kousek níž, aby lépe viděl do couvací kamery, která se ve městě občas hodí. Koupil si tady v servisu Fiata nový vzduchový filtr a ošetřuje zámky, pryžové těsní a tak podobně.

Pb090117

No a já se vrhám na velké prádlo a úklidu našeho obydlí na kolečkách. Hodně nanošeného písku na koberci, pravidelná údržba lednice a mám v plánu upéct drobenkový koláč s broskvemi od mé báječné přítelkyně. Dostali jsme na cestu spoustu výborných, poctivých zavařenin, které postupně zpracovávám a vždy si u nich vzpomenu na báječné, společné chvíle, spoustu povídání, večerního sezení na verandě, probírání nejdůležitějších věcí na světě a vůbec.

Pb090120

Je začátek měsíce a to znamená nové povlečení, ručníky, utěrky a tak podobně. Naštěstí se nám zatím daří být na takové místě, kde se dá pohodlně vyprat. Kde je voda, málo lidí tedy, trocha soukromí a sloup nebo strom. Víc nepotřebuju. Tak se mi zatím daří, sušárnu prádla, kde skladuju našpiněné věci, mít stále prázdnou a nehromadí se mi nic co by potřebovalo vyprat. Fouká vítr, je sluníčko a příjemné teploučko. V zimě bude hůř.

Pb090125

Hned nad námi je starověké město Olympos, které je už jen v rozvalinách. Jdeme se tam kouknout, ale chce to opravdu hodně představivosti, abychom v zarostlých rozvalinách viděli alespoň pozůstatky města. Město Olympos bylo ve druhém století před naším letopočtem významným lykijským městem, jehož obyvatelé uctívali Héfaista ( Vulkán ) boha ohně, k čemuž je nejspíše inspirovala blízká Chiméra, věčný plamen, který stále vystupuje ze země poblíž města. Po vzoru ostatních lykijských měst začal zakrátko i Olympos upadat. S příchodem Římanů se nakrátko město vzchopilo, ale opravdu jen na krátko. Nějakých 200 let a obnovené útoky pirátů přinesly městu a celé oblasti definitivní úpadek. Pak se ještě ve středověku chvíli snažila dvojka Janované a Benátčané, kteří tu vystavěli pevnost, ale i tato snaha byla jen krátká a od 15. Století je město opuštěnu. Dneska jsou zde jen, jak už jsem psala, poházené kameny, jakési základy čehosi. Vše je zarostlé stromy, keři a vinnou révou. 

Pb080030Konec dalšího dne. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ