int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



17.11.2015 Efes - Efesos

Efesos nebo také Efes, je mladičkým členem jedinečné sbírky, jedinečného seznamu památek a teprve nedávno čerstvě zapsaný v UNESCO.

Pb170005

Po více než 150 letech vykopávek a rekonstrukcí proměnily Efesosv nejkompletněji zachovalou metropoli antického starověku v Evropě.

Na prohlídku se vydáváme hodně zavčasu. Určitě ne kvůli vedru, ten už není takový jako v létě, ale turistů a místních jezdí stále dost a dost a tak bychom rádi unikli davům. Podařilo se. Vstupné je jedno z nejdražších co platíme. 30 Tl za osobu je i na turecké poměry poměrně hodně a k tomu parkovné 20 – 25 Tl, podle toho kde parkujeme je opravdu hodně. Nicméně, nedá se nic dělat, platíme a jsme uvnitř obrovského areálu, který je moc pěkně upraven. Všude je čisto a pořádek. Máme štěstí, je krásné počasí a tak se vydáváme na prohlídku. Je něco po deváté a návštěvníků je ještě poskrovnu.

Procházíme hlavní ulicí Třídou kúrétů, která je skutečně velkolepá a plná nádherných sloupů, mramorového dláždění, které má na sobě záseky proti uklouznutí.

Původně byla ulice plná obchodů a prodejci polévali ulici vodou kvůli ochlazení vzduchu a mohlo by se uklouznout. Detaily, které jsou praktické a dokonalé. Krásná odpadní mramorová květina na náměstí před knihovnou je dokonale vyvedená.

Trajánova fontána, kdysi měla v průčelí monumentální sochu císaře Trajána stojícího na kouli a pod nohama mu tekla voda do fontány a volně se rozlévala po ulici a čistila jí. Původní nápis pod sochou zní „ Dobyl jsem všechno, a nyní to mám pod nohama.

Samozřejmě, nesmí chybět zrekonstruované veliké divadlo, které pojalo 25 000 diváků vystavěné okolo roku 41 n. l. helénistickým vládcem Lýsimachosem. 

Podle kapacity divadla archeologové odhadli, koli v té době měl Efesos obyvatel. Jednoduše se kapacita vynásobí deseti a je to. Takže jsme u čísla 250 tisíc, které je na tehdejší dobu obrovské.

Ovšem nejkrásnější stavbou celého Efesu, která je všude uváděná je Calsova knihovna. Knihovna měla uvnitř stěn výklenky, kde se uchovávalo na 12 tisíc vzácných svitků a byla třetí největší na světě po alexandrijské a pergamské knihovně.

Nádherná a monumentální stavba působí velmi křehce a je krásná i po tolika staletích. V nikách průčelí jsou repliky soch, které připodobňují řecké ctnosti. Jsou to Araté – Ctnost, Ennoia – Hloubavost, Epistémé – Znalost, a Sofia – Moudrost.

Pb170069

Jediná je celistvá, ale bohužel nevím, která je která. Líbí se mi jméno Sofia, tak to bude docela určitě Sofia, jak jinak.

Další zajímavostí jsou zrekonstruované terasové domy, které jsou zastřešené velikoým hangárem a platí se tam další vstupné 20 Tl. O kousek dál přicházíme na pánské latríny, opět vyvedené v bílém mramoru.

Pb170053

Čtvercová budova se sedátky, hezky jedno, vedle druhého. Společné latríny byli považovány i za místo kde si pánové mohli nerušeně pokecat. Ti, kdož toužili používat určité sedátko si mohli připlatit s své oblíbené místečko rezervovat.

Pb170073

Ve městě samozřejmě nechyběly nevěstince, gymnázium, několik lázní, sportoviště, čtvrť obchodníků a řemeslníků.

Pb170049

I když jsme plánovali mnohem dřívější odchod a kratší prohlídku, stejně jsme v Efesu strávili několik hodin, které nám pekelně rychle utekly a tak jsme se dostali mezi davy turistů, které sem naváží autobusy od hotelů z okolí. Ale asi i dalekého, protože skupin je hodně a my prcháme pryč.

Pb170078

Více podrobností pro milovníky historie uvedu v kartě UNESCO – Turecko - Efes

Odjíždíme ze Selcuku, které už se také halí do podzimu a jedeme podél pobřeží po silnici 515 směrem na Seferihisar a dál na Izmír.

Pb170121

Silnice je příjemně pohodlná. Nedalo mi to a musím ukázat parádní nové městečko kousek od moře.

Pb170132

Zkrátka, někomu se zalíbil kopec a tak začal stavět a stavět, až se vylouplo toto.Trochu mi uniká důvod. Domky jsou na sebe nalepené a moře není zase až tak blízko. Vlastně je kousek po naší levé ruce a to vše protíná široká silnice. No, budiš.

Pb170138

Zdenda našel v navigaci možné naše další nocování a jsme dohodnutý, že když to bude pěkné místo, tak zůstaneme den, dva. V dálce už je vidět naše cílová destinace, je to to maličké molo pod bílými domky.

Místo je pěkné a my zůstáváme. Jsme dneska docela ucaprtaný.

Pb170147

Dnešní trasa je 68 km

68-efasos-seferihisar-17-11-2015-ujeto-68-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ