int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.12.2015 Alexandropouli

Na dnešek se zase maličko víc ochladilo, než by nám bylo milé.

Pc060005

Včera večer jsme se koukali na Windyty a opravdu jsme z Turecka odjeli přesně v pravou chvíli. Na našich místech, jako je Mersin a dál podél Středozemního moře až k Izmíru se už velmi ochladilo a to nemluvím o Kurdské oblasti okolo jezera Van. Tak tam je zima pořádná. Minus 8°C žádný problém. Nicméně, my už tady máme po ránu nějakých sedm stupínků, ale přes den je krásně.

Pc060011

Dneska padlo rozhodnutí, poprvé vyzkoušet místní veřejnou prádelnu. Ještě nikdy jsem neprala v prádelně za peníze, takže to pro nás je úplně nová zkušenost. Museli jsme to nejdříve logisticky naplánovat a rozvrhnout, jak to celé uděláme. V ulici, kde jsme jí objevili, se totiž nedá parkovat.

Pc060012

To znamená, že já musím být nachystaná a vše mít připravené, protože zablokujeme celou úzkou ulici a všichni, co pojedou za námi, musí počkat, než vystoupím a nanosím prádlo do prádelny. Je začátek měsíce, což znamená převléknout postele do čistého, voňavého povlečení, nové ručníky, pyžamka atd. Mám i pár utěrek co čekají na vyprání, velké osušky z koupelny a tak podobně. Pračka je na 8 kg za 3 až 3,5 Eur / 1h a dají se navolit různé programy. Popis je v řečtině, minimum údajů v angličtině. Tak spíše odhadujeme co na co je. Hlavně jsme taky nikde nevyčetli, jestli mají v neděli otevřeno. Tak sláva, je otevřeno, pračka je volná a Zdendovi se podařilo kousíček dál zaparkovat, takže na mě nemusí čekat poměrně daleko na velkém parkovišti. Věděli jsme už, že v ceně je prací prášek i aviváž.

Pc060013

Nad pračkou je velká sušička a ta funguje 0,5 Eur na 10 min. Jen pro představu, do pračky se v pohodě vešlo ložní povlečení, velké prostěradlo, několik ručníků a dvě veliké osušky, několik utěrek, velká mikina, legíny, tepláky, trička a ponožky a to vše vyšlo na 6 Eur hodina praní a hodina sušení. Příště zvolíme sušení dávkovaně po 10 min. Teď jsme platili 60 min za 3 Eur a myslím, že to bylo zbytečně hodně. Jenže, příště bude určitě zase jiný typ pračky a my budeme zase tápat, co, jak, kde a za kolik. To je přeci jasné.

Prádlo je čisťounké, voňavé a ze sušičky krásně usušené a nedýchané. Mám radost. Zase jsme o zkušenost bohatší a už se nebudu obávat využít prádelny, tak jak jsme si zpočátku plánovali.

Odpoledne se jdeme kouknout, jestli už zprovoznili vánoční park a kluziště. Opět, skoro všechny restaurace jsou plné zákazníků, kteří večeří, popíjejí víno, pivo anebo jen kávu. Opravdu to tu nevypadá na krachující stát. Nebere nám to rozum, ale budiž. Je to jejich věc, jen nějak nevidíme ty chudé Řeky, kteří stojí fronty na trochu teplého jídla.

Pc060022

Vánoční park už je v záběhovém provozu, domečky ještě nejsou všechny obsazené a kluziště se platí. Takže bruslí hrstka dospělých s dětmi, jinak je to spíše o podívání se a jít dál. Buduje se velké podium, tak bude asi nějaká šou. 

Pc060004

A večer jsme se dočkali. Paráda.

Pc060014

Dneska jsme se dočetli na stránkách pošty, že náš balík už byl předaný zahraničnímu dopravci, tak snad nám v pořádku přijde. Česká pošta na svých stránkách garantuje maximálně dva dny na doručení od předání zásilky zahraničnímu dopravci. Tak jsme  na ně zvědavý. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ