int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



14.12.2015 Fanari

Stále a pořád jsme ve Fanari na internetu.

Pc120156

Nakonec se ukázalo, že i přes instalaci AVG se nám nějakým způsobem podařilo natáhnout do mého počítače při resetu vir či co a musíme komplet vše odinstalovat a znovu nastavit. To bohužel bez přístupu na internet nemáme šanci udělat. Mám na mysli nainstalovat ty nejdůležitější programy. Bohužel o Offis jsem asi nenávratně přišla a budu si muset koupit novou verzi. Jakoby už nemohl být chvilku klid. Sotva vyřešíme jeden problém, tak za dveřmi, nebo za rohem čeká další a tím, že nejsme doma, na silným internetu a s přítelem na telefonu, je to vše mnohem složitější a hlavně delší. Do toho se nám ještě plete cizí síť a spousta programů se stále dotazuje nebo ubezpečuje, jestli jsme to my a kdeže to instalujeme.

Pc120011

Tak ještě dnešek věnujeme počítačům a pak už se na to vykašleme a pojedeme dál. Touto dobou jsme mysleli, že už budeme na cestě do přístavu anebo už čekat na trajekt na Krétu. Jsme docela daleko a nic moc hotovo.

Nicméně, při četbě průvodce Řeckem, jsem narazila na kapitolu Olympijské hry, a protože, až pojedeme Athénami, tak nebude čas, anebo si na ně vzpomenu jen okrajově, je dnešek ideální na pár řádek. Athény si chceme nechat až na jaro, až bude jarní počasí, až se vrátíme z Kréty. Tak si myslím, že pár informací a dat mohu klidně poskytnout už teď. Jen pro zajímavost.

Diskobol

Neví se přesně, kdy byly pojmenovány obyčejné závody mezi závodníky v starověké Olympii tím slavným jménem, ale každopádně se ví, že to původně byly místní běžecké závody mezi místními borci. Až později k běhu přibyly koňské dostihy a zápas a zase o pár let později ještě soutěž v hudbě a poezii a to už byl jen krůček k tomu, aby si muži ze vzdálenějších míst nechtěli taky zasoutěžit.

2

Tak z místního soutěžení o to, kdo je lepší se pomaličku začaly vyvíjet hry, které získávaly stále větší a větší věhlas a díky místu konání Olympie, Olympijské hry, nebo hry v Olympii.

Fbd7b7df9c_82126545_o2

Během her v roce 720 př. n. l. bylo rozhodnuto, že muži, už atleti, budou soutěžit nazí a tím pádem byl zakázaný vstup ženám. V té době se už soutěžilo v disciplíně pentatlon, která byla přidaná v roce 708 př. n. l. Byla to kombinace hodu diskem a oštěpem, běhu, zápasu a skoku. Takový pětiboj.

History

Každopádně, pravidla byla velmi podobná těm dnešním, ale samozřejmě se dosahovalo mnohem menších rychlostí, dálek a výšek. Oni to ti závodníci neměli tak lehké jako dnes, kdy je tendence mít oblečení, které neodporuje vzduchu, vše je odlehčené a ze speciálních materiálů. Tím samozřejmě nechci říct, že je to dneska nějak jednoduché se na olympiádu probojovat, to ani náhodou. Stále je snem každého sportovce dostat se alespoň do užšího výběru. Ale zpět do historie. V běhu museli mít závodníci na některých hrách na sobě zátěž 18 – 27 kg vojenské výstroje, při skoku do výšky se používali olověná nebo železná závaží, která měla pomoci prodloužit skok a další podobné vymoženosti a kvalitu nejlepšího oblečení vyřešili celkovou nahotou. I disciplína zápas byla velmi podobná dnešní disciplíně, jen s rozdílem, že zápasníci bojovali nazí, ale útok na genitálie, pod pás a kousání nabyly dovoleny ani tenkrát. Ale přeci jenom si zápasníci pomohli a to objevným vyvinutím strategické pomůcky a to, namazáním celého těla sádlem.

F9-1

Na slavném stadionu v Olympii se dodneška zapaluje pomocí slunce oheň a je dopravován do místa konání dalších olympijských her, aby zvěstoval, nebo, oznámil začátek nového sportovního klání.

Czech_oh20

Před více jak 100 lety, v roce 1896, se her účastnilo 13 zemí a soutěžilo se v 13 disciplínách. Dnes je u Mezinárodního olympijského výboru zaregistrováno 186 zemí a soutěží se v 28 disciplínách. S postupujícími možnostmi se na zimní olympiádu hlásí výpravy ze zemí, kde nikdy sníh neměli a na letní s podobným hendikepem. Sportovci se dnes mohou připravovat v zemích s nejlepšími podmínkami pro ten jejich sport. Mnohdy, je to také prestižní záležitost té, které země vyslat na hry svoje sportovce. Olympijské hry by měli být apolitické, oproštěné od momentální politické situace, ale bohužel, některé dějinné zvraty se i na nich podepsali. Jako olympiády v roce 1916 konané v Berlíně, olympiád mezi válečnými lety 1940 a 1944, moskevská olympiáda v r. 1980 byla poznamenaná protestem proti sovětské invazi do Afghánistánu a následoval trest v další olympiádě v Los Angeles, kdy se pro změnu neúčastnili země východního bloku včetně tehdejšího Československa. Hostitelská země je známa vždy 6 let dopředu, aby měla čas na přípravu, výstavbu a zajištění hladkého průběhu her.Historie10

Je poledne a máme za sebou trochu dat, informací a pro nás i spoustu novinek, které jsme o hrách konaných v starověké Olympii nevěděli. Zase jsme o něco chytřejší, moudřejší a znalejší. Což jak se domnívám, není nikdy k zahození.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ