int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.12.2015 Kavala - Limany

Dopoledne vyrážíme směr Kavala. Všem, kteří tudy pojedou, mohu jen doporučit vedlejší cestu, hned vedle dálnice směrem na Soluň – Thessaloniky.

Pc150001

Dálnice je to A2 a silnice na velké mapě co mám, značená není, ale v navigaci ano. Vede hned vedle dálnice, č. E02 a je to skvělá silnice, která vede podél pobřeží až do Soluně. Je přiměřeně kvalitní a hlavně, protáhne nás všemi městečky a něco málo se vidí.

Pc150005 

Není určená těm, co spěchají, ale těm, kteří mají času trochu více a chtějí jet hezky pijánko, případně zůstat několik dní a i s autem zaparkovat hned u moře. Míst je na výběr spousta.

Pc160011

V Kavale je jedno příjemné parkovací místo hned na příjezdu do města u moře a pak zase skoro až na konci po pravé straně je příjemné parkoviště. V únorové cestě je GPS i s popisem a fotkou. Kavala je krásné prastaré město, které jsme v únoru několikrát prošlapali křížem krážem a napsala jsem toho o Kavale, až dost. Tak jen krátce shrnu nejdůležitější.

Pc160036

Město je velmi staré a již v 6 st. př. n. l. patřilo k velmi rušným přístavům. Pokud je zrovna pod mrakem, jako dneska, je příjezd do města nic moc, ale za sluníčka je město moc hezké. Ale to je všude kam přijedeme. Sluníčko všechno rozsvítí a domy jsou hned hezčí. Takto vypadají dost odpudivě, ale opak je pravdou.

Pc160029

Při vjezdu nás ohromí vysoko postavený akvadukt, který jak je zvykem většinou pochází z římské éry, ale tady je postaven až v 16. století. Nad městem jsou hradby pevnosti a veliká krásná socha Mahmeda Aliho sedícího na koni a to vše v bronzu. Hned vedle sochy je jeho dům a citadela s nejpozoruhodnější stavbou města imaretem. Co to je vlastně imaret? Už jsem se o něm několikrát zmiňovala. Imaret byla osmanská stravovna a hostel pro poutníky a pro chudé a často byl součástí velkého komplexu staveb, známého pod názvem Vakif. Patřila sem většinou nemocnice, jak jinak mešita, lázně a také to bylo centrum vzdělání, kde se přednášelo, opisovali se knihy apd.  Imaret v Kavale patřil k největším v tehdejší Evropě a byl velmi vyhledávaným centrem.

 Pc160038

My jsme měli v Kavale tentokrát jediný cíl, a to dokoupit chybějící bajtíky na internet, což se podařilo a máme zase 5 GB od operátora WIND. Jen jsme se trochu rozcházeli v názoru, zda opět použít tohoto, cenově příjemného operátora než volit pro tentokrát Vodafon.

Pc160041

Odinstalovali se nám ovladače na modem a ten je od Vodafonu. Uvidíme, jestli to bude spolu komunikovat a my se bez potíží dostaneme na síť, tak jak jsme byli zvyklý.

Pc160049

Dojíždíme k večeru do Limany pobřežní vesnice, kde už jsme taky jednou stáli. Je to krásné ospalé plážové městečko s krásným přístupem do moře, s jednou dlouhé velkou pláží a spoustou místa na stání i pro několik bydlíků. Další ideální místo na spočínutí klidně na pár dnů. Bez problémů, místa je tu všude opravdu nepřeberně.

Dnešní trasa je 110 km

23-xanti-limani-16-12-2015-ujeto-110-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ