int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



20.12.2015 Thermopyl

Od rána se koupeme v říčce, kterou máme dva metry od auta.

Pc200016

Krása, pohádka. Venku je po ránu 5°C a voda má stabilně 40°C. Co více dodat.

Pc200019

Plavky nejsou potřeba, neb tady nikdo není. Jsme tu osamocený a včerejší noční koupel při svíčkách byla velmi romantická. Vřele doporučuji k zastávce.

Pc200029

Hned vedle nás je monumentální památník na počest spartských a athénských vojáků, kteří sice nezvítězili nad obrovskou přesilou, ale jejich hrdinství v boji bylo a dodnes je legendární. 

Pc200039

Bitva u Thermopyl byla ozbrojeným střetnutím mezi spojenými jednotkami části řeckých městských států a vojsky perského krále králů, Xerxa I. Proběhla v srpnu nebo září 480 př. n. l. a Řekové v ní podlehli perské přesile. Na jaře roku 480 př. n. l. zahájil král Xerxés I. jednu z nejrozsáhlejších vojenských operací starověku, jejímž cílem bylo potrestat Athéňany a Sparťany za jejich vzdor vůči moci perské říše (pobití perských vyslanců, bitva u Marathonu).

Pc200052

Pozemní vojsko Řeků v čele se spartským králem Leónidem I. čítalo asi 7000 bojovníků, z toho bylo asi 1 200 Sparťanů, zato peršanů bylo odhadem 100 – 200 tisíc. Obrovská armáda se prohnala Řeckem a zastavila se až zde, u Thermopyl, kde si Řecké vojsko zvolilo nesmírně úzkou soutěsku za místo, kde se setkají s peršany.

Pc200032

Bylo to chytře zvolené místo ale až zrada jednoho řeckého bojovníka Efialta z Málidy, rozhodla bitvu. Efialtos Peršanům prozradil existenci tajné stezky přes pohoří Kallidromos nad Thermopylami. Leónidas v poslední chvíli zachránil větší část své armády tím, že ji odeslal pryč. Sám učinil slib, že Thermopyly neopustí, a se svou tisícovkou mužů to také dodržel. V soutěsce padli všichni jeho bojovníci i on sám.

Pc200035

Řecký básník Simónidés z Keu složil na počest Sparťanů padlých v bitvě světoznámý epitaf, který byl vyryt do kamene na místě, kde byli pohřbeni:

Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimonskýmže my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám.

Pc200034

Spartské ženy pak svým mužům, kráčejícím se štíty do boje, říkaly: S ním, nebo na něm. Čili vrátit se se štítem jako vítěz nebo na štítu jako mrtvý. Z těch dob pochází výraz odejít se štítem, se ctí.

Pc200044

Krásný pomník, monument, zvaný Leónidův, na počest padlého spartského krále. Je na něm vyryta jeho odpověď Xerxovi na výzvu, aby se Řekové vzdali a odevzdali zbraně. Byla stručná: Molón labe! (Pojď si pro ně!)

Pc200056

Trocha historie a my se celý den koupeme v nádherně teplé minerální vodě. Shodli jsme se, že to nám bude chybět. Ale, tak ono je všude něco zajímavého, jen to nechce hltat kilometry a jet pěkně pijánko. To, že jsou zde teplé prameny se nezmiňuje ani průvodce. Faktem je, že průvodce National Geographick se o Thermopylu nezmiňuje vůbec. Což mě teda dost udivilo. Tam není ani zmínka o jedné z nejslavnějších bitev starověku, natož o místě samém. Škoda.

Pc200046

Vedle památníku je budova, která patří k pomníku a má kinosál, kde se promítá pro návštěvníky film o historii Thermopyl a Řecka jako takového. Vstupné 5 Eur na osobu. Patnácti minutová atrakce za docela dost peněz.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ