int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



23.12.2015 Hérakleion

Hérakleion – Irakleio je vlastně hlavní město Kréty s velkým přístavem jak pro osobní přepravu a kamiony se zásobováním, tak vysloveně nákladní přepravu.

Pc230077

Jdeme se cournout městem.Hlavně se těším na Archeologické muzeum se sochou hadí bohyně Ofeon. Ve městě je několik muzeí. Historické, archeologické a přírodovědné. Já jsem vybrala archeologické, a jestli budou mít zítra otevřeno, půjdeme na prohlídku.

Pc230042

Dneska jsme měli za cíl přístav z benátského období s hradem Koules. 

Pc230026

Hrozné jméno. Hrad – pevnost dnešní podobu získala v letech 1540. Je postavena z velkých kamenných kvádrů a v reálu má dvě patra.

 Pc230027

Dříve sloužily místnosti uvnitř pevnosti jednak jako sklady a také jako ubytovna pro kapitány.

Pc230032

Jdeme po dlouhatánském molu až dozadu, k vjezdu do přístavu, kde je malý maják a skvělý pohled na město. Hned naproti přístavu jsou zrekonstruované staré doky pro lodě.

Pc230041

Na kresbě je vidět, jak lodě vpluli až do míst, kde stojíme a prohlížíme mohutné stavby.

Pc230043

Jen nevíme, jestli moře bylo vyhnáno navožením země, kamenů a zasypáním, anebo jen přirozeně ustoupilo a doky se ocitly na souši. Už několikrát jsme viděli, jak příroda nekompromisně vrátila zem tam, kam patřila, nebo řeku zpět na místo, kde ji lidé nechtěli.

Pc230060

Jdeme pěší zónou do města a okukujeme místní cvrkot. Tak jako v celém Řecku, kde jsme byli, ani tady se nechystají na nějaký krach země.

Pc230052

Všude nacpané restaurace a kavárny. A to, prosím pěkně, žádná levná láce tady není. Poměrně draho v restauracích, bistrech i kavárnách. Pizza, klasická v bufetu + mistička salátu +plechovka Fanty = 15 Eur = 420,- Kč, ale to není Krétou, takto je to drahé i na pevnině.

Pc230082

Couráme se městem, které je velikostně tak akorát jak máme rádi. Héraklion má velmi bohatou historii, ostatně jako celá Kréta a jak bude chvíle, zastavím se a pár faktů a mýtů napíšu.

Pc230086

Hlavně se mi líbil úsek z mytologie o narození Dia a jeho setkání s krásnou dívkou Evropou, které se zjevil v podobě bílého býka a báje pokračuje děsným propletencem dalších božských postav, které zasahují do osudu Kréty a Řecka.

Pc230089

Teď se nacházíme v dnešním Héraklionu a obdivujeme krásné kostely, křivolaké uličky a pohodovou atmosféru.

Pc230024

Je tady hezky, hlavně máme hezký den, sice se honí mraky, začal foukat vítr, ale je velmi příjemně.  

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ