int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



27.12.2015 Hérakleion

Podnikáme další výpravu a pokus o zdolání Archeologického muzea, které je od nás přes celé město. Bereme to jako báječný výlet spojený s probádáním bočních uliček. V Hérakleionu jsme už několik dnů a něco jsme se už tady nachodili. A tak s počtem kilometrů v nohách zvětšujeme i probádané území.

Město Hérakleion je velmi starobylé město s minimem památek a vzpomínek na minulost. Těch pár staveb jako benátský hrad Koules, u kterého už jsme byli, pár pěkných kostelů a hradby, to je tak vše, co stojí za výlet do historie. Jinak je to město plné krásných křivolakých uliček, kterými bloudíme a spousty miniaturních náměstíček, kam se vejde neuvěřitelné množství aut.

Kolikrát stojíme a vymýšlíme, kudy sem vlastně ta auta přijela a promýšlíme nezbytné manévry, pokud si někdo umane takový nesmysl, jako je odjet autem pryč.

Je tu zajímavá sbírka stavebních variant a skoro všechny domy nemají střechu a trčí jim z posledního patra spousta železných drátů. Pokud dům nemá střechu, neplatí se daň z nemovitosti. Malé roční srážky jim přejí, jinak je asi nejdůležitější, mít dobře odizolované poslední patro i s dráty.

Máme opět kliku, muzeum je zavřené, ikdyž nám včera vrátná řekla, že dneska bude otevřeno. U nás je nejdůležitější na úřadě vrátný a ve škole, školník. Tady se bude stávkovat a vrátná nic neví. Každopádně cedule u brány hlásá, že se dneska stávkuje a paní v pokladně nám slibuje, že zítra bude lépe. Tak nějak se nemůžeme do toho kýženého muzea dostat. Nevadí, aspoň se budeme o to více těšit a konečné vítězství si patřičně vychutnáme.

Město Hérakleion je poměrně velké a svých 170 tisíc obyvatel má rozprostřené do velkého prostoru až k horám, které se zvedají v dálce.

Ovšem nejdůležitější částí města je staré město s prastarými hradbami a několik dochovaných bran, které vedou do města a které pamatují období benátčanů.  Historický název města je Kandak (Chandak) z arabšttiny (Rabd El Kandak), znamená příkop (kolem města).

Arabové Heraklion po nájezdu z roku 826 přejmenovali na Kandak a udělali z města nejvýznamnější tržiště s otroky ve středomoří. Nezdrželi se tu dlouho, ale jméno zůstalo. Benátčané potom ve 13. století změnili název na Candia a vybudovali obrovský přístav a nakonec pevnost.

Benátčané příkop kolem města ještě prohloubili a postavili silnější opevnění až 40 metrů tlusté, které se včetně bašt většinou zachovalo dodnes.

Také postavili novou pevnost u přístavu. Od roku 1647 do roku 1669 obléhali Heraklion Turci. Na obou stranách byly desetitisíce obětí, než se nakonec Heraklion vzdal. Turci jej přejmenovali prý na Megalokastro (tzn. velký hrad, ale nezní mi to turecky), ale během jejich vlády se přístav zanesl, a tak se přestal používat. Roli obchodního centra Kréty převzala západnější Chania, která pak byla až do roku 1972 považována za hlavní město ostrova.

 

Většina Turků z Heraklionu odešla r. 1898, když Kréta získávala samostatnost. Další potom odešli po řecko-turecké válce ve dvacátých letech 20. století, od té doby je město zcela řecké. Po zisku samostatnosti se Řekové rozhodli přejmenovat město na něco řeckého a vybrali si bájného hrdinu Heraklea, u nás známého spíše jako Herkula. Údajně to má také souviset s názvem blízkého přístavu z římských dob, jenž se jmenoval Heracleum.

 Tolik, trochu více o historii města, kde se pár dní zdržujeme, zdržíme a můžeme se směle vrhnout do nynější doby, která jak se zdá z našeho pohledu, Kréťanům, Řekům jen svědčí.

Několik velice rušných hlavních ulic nás nijak neoslovilo a jak jen to je možné, noříme se do postranních uliček, kde je už klid a potkáváme minimum lidí. Tady je pusto, prázdno. Opravdu, nechápeme, jak a proč jsou vedle sebe domy totálně vybydlené, spadlé střechy, jen prázdné skořápky a pěkné domy. Ovšem nová výstavba, veškerá žádná. Prakticky není vidět nově stavěný, nebo postavený dům. Vše je staršího data. Jediné co jsme zachytili je kousek nově vybudovaného nábřeží, ale to je tak vše.

Pc270037

Zítra uskutečníme další pokus o dobytí Archeologického muzea. V Hérakleionu plánuje zůstat až do Nového roku, tak snad se nám to jednou podaří a když ne teď, tak při našem návratu, až odtud budeme odjíždět. Druhého ledna si dokoupíme internet, asi, možná, určitě a pojedeme dál. Máme v plánu projet ostrov nejprve východním směrem na jih a pak podél pobřeží projet z jihu na západ a zpět do Hérakleionu. Změna plánu vyhrazena. Vše záleží na počasí a na tom, jak budou sjízdné silnice. Východní oblast je dost hornatá a silnice nejsou nic moc.

Pc270041

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ