int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



7.10.2015 Samsun

Dneska zůstáváme na místě a pokud to jen trochu počasí dovolí, chceme si prohlédnout starou část města a zítra jedeme dál.

Celý den vytrvale prší a tak se věnujeme plánování trasy a Zdenda propočítává a propočítává dny a kilometry, které tu můžeme být a ujet. V průvodci lovíme co bychom chtěli vidět a pasujeme to do trasy. Pár zajímavostí neuvidíme, ale to je holt život. Nejdříve jsme trasu zkrátili kvůli nepokojům na východě země a teď jí zkracujeme kvůli nedostatku času a pevnému datu, kdy odtud musíme odjet. Ale není to tak tragické.

Pa070005

Po obědě se sice sluníčko neukázalo, ale alespoň na chvíli přestalo pršet a tak vyrážíme do města. Do starého města, toho původního. Všude se něco vyrábí, skladuje a prodává.

Pa070001

Není pravdou, že Turci jsou jedno velké tržiště, že neumí nic jiného než prodávat. Turci jsou především nesmírně šikovný a pracovitý.

Pa070007

V tom možná tkví i ekonomický úspěch a i v době krize v Evropě měli nejvyšší nárůst HDP. Rozestavěnost je neskutečná, všeho. Dílny jsou z našeho pohledu příšerné, přelom století, ale dvacátého. Nicméně, tady v těch příšerných dílnách pracuje jednak spousta lidí a pak, když se podíváme dovnitř, tak jsou narvané zařízením a mechanizací, kterou by jim záviděl kdekterý živnostník s dílnou u nás.

Pa070004

Dostali jsme se obloukem do uliček, kde je jedna autoopravna vedle druhé. Nenechme se zmást vizuálním pohledem. Dílny vypadají, že se každou chvíli zboří a drží jen silou vůle. To je sice pravda, ale Zdenda, protože je z profese, tak jim tu jejich techniku, kterou používají, jen obdivuje. Tady si můžete vzpomenout, co chcete namontovat do auta a budete to mít, protože na autoservisy navazuje spousta obchodů, prodejen s náhradními díly a doplňky. Zdenda si připadá jako v automobilovém ráji. Je libo baterii do auta, traktoru? Nevím, jestli Boing má baterii, ale pokud ano, tak tady jí určitě mají. Žádný problém, v prodejně na rohu jich mají stovky, všech velikostí a druhů.

Pa070002

Na to vše navazují, jak jinak železářské dílny a svářeči a klempíři a lakýrníci. Pokud se člověk jen trochu zamyslí a snaží se podívat jinak, než pohrdavě, tak vidí neskutečnou pracovitost, šikovnost a um.

Nový Samsung vytlačuje, pomalu a jistě staré město a dílenské uličky ustupují nové výstavbě. Za pár let, tu nebude jediná ulička, kde Vám vše opraví. Od lodě až po ulomený podpatek.

Parkujeme na skvělém místě, kousíček od moře, které začíná nějak moc nahlas hlásit o slovo. Nefouká, neprší tak jsme zvědavý, co z toho vypadne. Hlavně jsme v dostatečné vzdálenosti, takže nehrozí noční úprk před vlnami, který už jsme si taky zažili.  

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ