int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



25.10.2015 Uzuncaburc

Leje jako z konve a my máme dneska několik místních pamětihodností. Tiše doufáme, že se počasí umoudří, ale nevypadá to na to.

Pa250006

Chvilková přestávka a tak vyrážíme na hrad Korykos v Kizkalesi, kde jsme hned u hradu nocovali. Hrad, tak to jsou veliké rujny, ale moc hezké. Platíme 3 Tl a hlídači s pokladnou hrají přesilovku. Jsme tam jediní a jich je pět. Dobrý poměr.

Pa250004

Jeden pan hlídač nám dokonce do auta přinesl brožurku s omluvou, že už jí má jen ve Španělštině. Nevadí i tak je to milé. Za chvíli se osmělil druhý a tak stojí u okénka a živě diskutují o malebnosti té jejich památky.

Pa250010

Nikdo pořádně neví, kdo hrad postavil, ale minimálně, když už ho nepostavili Byzantinci, tak ho alespoň přestavovali.

Pa250024

Krátce také patřil království Kilíkie. Tak, nám je to šumák, komu patřil, ale je malebný, tajuplný a už začínáme být zase ve svém živlu. Platíme 10 Tl a užíváme si samoty v kdysi, tak krásném a poměrně rozlehlém hradě na skále nad mořem.

Pa250026

Další hrad, Kizkalesi – Dívčí hrad, je v moři kousek od břehu.

Pa250013

Tak ten je opravdu úžasný a panoramata by byla nádherná, nebýt ovšem vytrvalého deště. V průvodci radí k hradu doplavat nebo se převézt přívozem.

Pa250016

Plavání, možná za hezkého počasí, je tu poměrně mělko a tak lze převážnou část jít po dně a pak kousek doplavat, ale pořád prší a poměrně se ochladilo. Tak na nějakou koupel nemáme chuť. Nebo lze přívozem, který už nefunguje. Loďky jsou vytažené na břeh a čekají na další sezonu. Máme tedy smůlu a na hrad se ani nejde, ani neplave. Tak si ho jen prohlížíme dalekohledem a pojedeme dál.

Jedeme kousek do vnitrozemí směr na Narlikuy a hledáme hnědé značky na Cannet Magarasi nebo něco podobného. Po osmi kilometrech nacházíme kýžené, a to parádní jeskyně a propast.

Pa250045

Veliké parkoviště by v případě potřeby umožnilo luxusní stání na noc. Nicméně, turnikety a opět pokladna. Tady je to dražší, ale nedá se nic dělat a ani Zdendovo smlouvání nic nepomohlo. Koukáme, že i tady jdou s dobou a vstupné zdražili. Stávalo 5 Tl nyní 10 na osobu. Ale mohu jen říct, že to nejsou vyhozené peníze. 

Pa250038

Propast pekel je dech beroucí propast do které shlížíme z maličké plošinky. Zdenda nemá rád výšky a ani hloubky a tak se necítí přímo ve své kůži. Hloubka je to veliká a propast, no, 120m pod námi mluví za vše. Zčernalá díra, do které nahlížíme, měla být, podle pověsti místem, kde Zeus uvěznil stohlavé monstrum Týfóna s ohnivým dechem poté, co ho porazil v bitvě.

Pa250049

A další propast je pro změnu Propast nebe - Cannet Magarasi. Jdeme dolů, až na dno po pekelně kluzkých schodech. Stále nám prší a schody jsou jako mýdlo. Nemám větší strach než o zlámané nohy. Představa, že se jeden z nás bude berlit po autu je šílená. Jen obdivujeme slečnu, která až dolů došla v lodičkách na vysokém podpatku. Neskutečný výkon. Lodičky sice po tom výkonu vypadají příšerně, ale slečna se tváří velmi statečně. Tak, ono jí nic jiného nezbývá.

Pa250058

Kloužeme do podzemní kaverny po 450 schodech. Nevím kdo to počítal, ale muselo jich být nejméně 1000.

Pa250050

Před vchodem jsou zbytky byzantské kaple Panny Marie z 5. století. Kaple byla chvíli, mnohem později používána jako mešita, ale velká nepřístupnost jí, jako svatostánek, odsunula do pozadí, až se rozpadla.

Jdeme společně se skupinkou skvělé mládeže, která si ze sestupu udělala bojovku a tak se přidáváme a bavíme. Uvnitř jeskyně je jasně slyšet podzemní řeku někde uvnitř skály.

Pa250072

Velká osvětlená jeskyně Typhona. Podle mýtu je podzemní řeka, kterou nevidíme, ale slyšíme spojená s bájnou podzemní řekou Styx.

Pa250085

Dole je spousta různých mohyl a nápisů z kamení a tak se nenecháváme zahanbit a skládáme svoje písmena. Kluci, když zjistili, že jsou to naše počáteční písmena jména okamžitě nám vyrobili velké kamenné srdce okolo.

Pa250090

Tak to je přesně to, co potřebuji. Jejich srdečnost a radost z toho, že nás poznali a že nám udělají kamenné srdce. Nemohu se zlobit a mít na ně vztek, protože nám nějací dva pitomci uškodili. Ztráta věcí se pořád vrací, protože nám jednoduše chybí a to hned dostanu zlost, ale už jen na ty dva zloděje a na nikoho dál. To je nejdůležitější.

Pa250091

Odjíždíme z Narlikuyu a trochu si zajíždíme do vnitrozemí a jedeme do Uzuncaburc. Čeká nás starověké římské město. Už jen cesta je poučná a zajímavá. Projíždíme dost děsivou silničkou uprostřed kopců nad mořem. Prastarý vodní potrubí, kamenné zavlažovací systémy a pár usedlostí s políčky paprik, rajčaty a fazolí. Několik hájů oliv a stádečka ovcí a koz. Krása. Pozor, cestou je kašna s několika kohouty jiskrné horské vody. Vypouštíme nádrž a natáčíme jí čerstvou horskou vodou. Je výborná.

Pa250125

Večer dojíždíme do Uzuncaburc a parkujeme přímo v areálu římského města. Nikde nikdo a tak si vybíráme, jestli budeme trávit noc pod vítězným obloukem, nebo vedle divadla, a nebo na hlavní třídě. Nakonec volíme hlavní třídu. Pod vítězným obloukem by mohlo vyznít zpupně, u divadla nepatřičně a tak jsme na hlavní třídě.

Dnešní trasa je 33 km

52-kizkalesi-uzunurbuc-25-10-2015-ujeto-33-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ