int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



Toruň 2.8.2015

Bývalý hanzovní přístav Toruň.

P8020003-kopie

Probouzíme se do krásného dne a mám radost, že se snad dneska fotky povedou a budou plné sluníčka. Stojíme kousíček od promenády, která nás zavede k hlavní bráně do města. Pro ty, kteří nechtějí utrácet za kempy, stojíme naproti hotelu Imbis, kde je stání zadarmo a v pohodě, stranou od rušné silnice a s minimálním provozem.  Jen jedno drobné doporučení. Takováhle místa jsou vždy volná, až návštěvníci opustí pláž. Takže k večeru. Vyplatí se někde zaparkovat, projít místa eventuelního parkingu na noc nebo na celý den a počkat, až všichni odjedou. Pak pohodlně zaparkujeme a ještě si můžeme vybrat, jestli na sluníčku, kvůli solárním panelům, anebo ve stínu. To je většinou práce Zdendy a musím konstatovat, že z 99 % najde vždy perfektní stání. 

P8020033-kopie

Toruň je krásné město a plně si zaslouží být zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO.  Je to město bohaté na historii a plné krásné gotické architektury.  Mnoho monumentálních budov z červených cihel je v naprosto perfektním stavu. Barokní průčelí a vyklenuté střechy nás ponechávají v úžasu, jak lze také o památky pečovat.

P8020001-kopie

Vcházíme Klášterní bránou a hned kousíček za ní je Šikmá věž

P8020009-kopie

a hned vedle středověká krásná bílá obilnice.

P8020012-kopie

Samozřejmě jsou prázdniny a tak je všude spousta turistů a stánků se vším možným.

P8020060-kopie

Jdeme pomaličku na hlavní náměstí, které je chloubou celé části historického města Staroměstské náměstí (Rynek Staromiejski ). Náměstí je opravdu krásné a člověk neví, co dříve fotit. Je skvělé, že je tu myšleno na znavené turisty a všude je spousta laviček a posezení okolo stromů. Takže se vždy dá najít kousek stínu a odpočinout nohám.

P8020028-kopie

Na náměstí je kašna z roku 1914. Na její obrubě sedí žáby a hledí na sochu chlapce, který hraje na housle, Janko Muzikant. Je to prastará legenda, toruňská verze legendy o krysaři z Hammelnu. Podle zdejší legendy přišla do města čarodějnice, která však byla občany vypuzena a jako pomstu nejenže město proklela, ale seslala na ně i množství žab. Kdyby tu byl král a hrad, nabídl by půlku království a princeznu k tomu. Tady bylo město a radní nabídl svou dceru a pytel zlata tomu, kdo město zbaví odporných žab. No a objevil se venkovský chlapec s houslemi a žáby okouzleny jeho hrou následovaly chlapce do lesů a město bylo zachráněno. Jestli dostal slíbenou dceru a ten pytel zlata, tak o tom už pověst nic nepraví.

P8020038

Několik kroků od náměstí je socha Mikuláše Koperníka, který se zde narodil, a poláci jsou na něj velmi pyšní a pojmenovávají po něm vše, co jde.

 Je to muž, který „ zastavil Slunce a pohnul Zemí „ .

Krásná Staroměstská radnice z konce 14. století

P8020021-kopie

Je toho opravdu velmi mnoho a pro ty, kteří mají rádi historii, uvedu pár zajímavostí a dat v kapitole UNESCO – Polsko. Už nyní je tam velká galerie fotek. 

P8020067-kopie

Máme kliku a opět se tu něco děje. Historická bitva mezi Polskem a řádem německých rytířů.

P8020181

Jdeme na trosky toruňského hradu a tam se odehrává velká šou, kterou si nechceme nechat ujít.

P8020188

Je to parádní podívaní a v tom horku výkon od bojovníků. Všichni jsou navlečený do zbroje, pod kterou mají vycpávky. Některé momenty nás pobavili a za všeobecného jásotu, povzbuzování a fandění byla křižácká vojska vyhnána a hrad ubráněn. Tak to bylo i v dějinách. 

P8020087

Nádherný den a krásné město. Vřele doporučujeme k návštěvě. Couráme se ulicemi a obdivujeme krásu domů.

P8020101

Turyňský dráček.

Ještě jedna zajímavá akce dneska proběhla a to slet Citroenů veteránů.

P8020070

Krásný obytný veterán a karavan byly jedni z mnoha aut, ale mě to nedalo a musím sem dát alespoň pár fotek. 

P8020072

No, je to poněkud menší a asi, určitě i méně pohodlné, ale jak je vidět i toto si někdo s láskou pořídil a byl na své autíčko velmi pyšný a určitě s ním najezdil spoustu kilometrů.

P8020071

Krásný kousky s láskou ošetřovaný. Kouzelná sluneční markýza. 

Procházkou po nábřeží Visly se vracíme až hodně pozdě k večeru totálně utrmácený.Dneska zůstáváme na místě a dál, směr Varšava, pojedeme až ráno.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ