int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



Plock - Varšava 4.8.2015

Míříme na další památku UNESCO -  Varšavu, ale v cestě nám stojí další městečko Plock. Tady se ukazuje, jak může být špatný průvodce zavádějící. Pro Polsko máme zakoupený průvodce od Lonely Planet, je sice lepší, než jsme měli pro Pobaltské země od Bernta a kolegy, ale vydají reedici a nikdo se neobtěžuje provést sebemenší aktualizace.

P8040021

Takže v pobaltí se stále platí jejich měnou, a že už mají několik let euro, jaksi nikoho nezajímá. To samé je s Lonely Planet. Vůbec se už nepozastavuji na doporučení restaurací, které jsou zavřené anebo je místo nich úplně něco jiného, spojení, která dávno a dávno neplatí.  I městečko Plock, pod kterým stojíme je podle průvodce zdevastované a rekonstrukce veškerá žádná.

P8040012

Opak je pravdou a i přes pekelné vedro se jdeme alespoň podívat na trosky hradu a objevujeme krásné město, které má parádní náměstí s kašnou a velkou fontánou.

P8040029

Hezké s citem zrekonstruované domy, několik pěších zón, které směřují paprskovitě na náměstí plné terásek a kavárniček. Hezoučké město.  Ideální na krátkou zastávku.

P8040014

Dneska bychom se možná mohli setkat s další osádkou bydlíku Mílou a Ivou, kteří také míří do Varšavy. Celou cestu jsme s nimi ve spojení, ale finále se nezdařilo. Bohužel, naše souřadnice se někde v éteru zatoulaly, dorazily o pár hodin později a tak se míjíme a stojíme nakonec 75 km od sebe. Což je pro nás na vrácení opravdu hodně a oni už zase pospíchají domů. Škoda, tak někdy příště. Parkujeme kousíček od hlavního nábřeží, jen přejít Vislu a jsme v Starém městě.

P8040126

Celý den je vedro k padnutí a tak velitel vozu rozhodl pro večerní Varšavu. Báječný nápad. Je už chladněji a prohlídka města není jako za trest.

P8040131

Měla jsem obavy. Objevovat krásy staré architektury a courat se městem ve 40°C není zrovna to pravé ořechové.  Jo, a ještě se k tomu tvářit nadšeně.

P8040103

Tak a zpět k Varšavě.  

Varšava je vlastně oproti městům jako je Gdaňsk, Krakov nebo Poznaň velmi mladé město a začalo vznikat až ve 14. století a skoro dvě stě let jí trvalo, než se stala hlavním městem králů.  Až Zikmund III. Vasy teprve rozhodl přenést hlavní město z Krakova do Varšavy.  Přeskočím běh dějin a vezmu hopem dělení Polska, Napoleonské verdikty, Ruskou nadvládu, 1. světovou válku a pětiletou nacistickou okupaci za 2. světové války. Vše si ponechám do UNESCA. Každopádně se musím zastavit u konce války, kdy ve Varšavě bylo zničeno téměř 85% budov a zahynulo téměř 800 tisíc lidí, tedy více než polovina celé předválečné populace. Žádné jiné polské město neutrpělo ve válce takové nesmírné ztráty na životech a tolik škod. Vzhledem k rozsahu devastace se dokonce chvíli uvažovalo o změně a přesunutí hlavního města, ale zvítězilo odhodlání a touha po obnově a radost ze svobody a hrdost poláků na svojí historii daly vzniknout nové Varšavě. Podle dobových fotografií, plánů a nákresů byly znova vystavěny nejhodnotnější historické stavby, zvláště Staré Město.  Všichni, kdož přijedou do Varšavy a jen něco málo vědí o její historii o nesmírné devastaci, bolesti a zkáze musí s pokorou a úctou procházet městem a jen obdivovat, co se zde vytvořilo. Musí obdivovat nesmírné odhodlání všech poláků, postavit nové město, stejné jako to předešlé a musí obdivovat tu krásu, která nově vznikla. Plným právem si Varšava zasloužila o zápis do knihy světového historického dědictví UNESCO.  Gratulujeme.

P8040184

Staré město je navečer plné terásek, kavárniček, zpěváků a různých pouličních atrakcí, kde si spousta lidí snaží přivydělat pár zlotůvek. 

P8040204

Procházíme se městem a užíváme si chladu večera, potemnělých uliček, kafíčka a hudby pouličních muzikantů.  Na nábřeží jsme odměněni překrásnou barevnou fontánou. 

Pomaličku bude půlnoc a tak jdeme zpět domů. Flíčka jsme zanechali na velkém parkovišti na pokraji malinkého sídliště, hned u vody a byl tam naprosto v bezpečí.  

Dnešní trasa je 114 km19-plock-warsava-4-8-2015-ujeto-114-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ