int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



Ostrava 10.8.2015

Závěr našeho letního putování

Celou cestu, od Baltského moře jsme se snažili kopírovat tok  Visly do Čech.

P8010033

 Visla je krásná řeka a tranzitovat podél toku této řeky byl Zdendův skvělý nápad. Stále jsme měli možnost se někde vykoupat, zchladit a ve stínu stromů si odpočinout anebo jen poobědvat.

P8010050

No a samozřejmě zarybařit. To je také důležité.  Dneska jí definitivně opouštíme. Polská charakteristická řeka Visla je 1047 km dlouhá a v době, kdy jsme po jejím toku tranzitovali tak měla minimum vody.

P8010077

Zároveň je také nejdelším a druhým nejvodnatějším (po Něvě) přítokem Baltského moře. Protéká středem země od jihu k severu, přičemž zasahuje (nebo aspoň tvoří hranici) na území osmi vojvodství. Slezské, Mazovské, Pomořenské, Svatokřížské, Malopolské, Podkarpatské, Lublinské, Kujavsko-pomořanské.

P8010048

Visla pramení v nadmořské výšce 1106 m, na západním svahu Beraní horyv Těšínských slezských Beskydech jako Bílá a Černá Viselka. Tok Visly se dělí na tři části. Horní tok začíná u pramenů a končí u města Sandoměř. Prvních 60 km v Beskydech má charakter horské bystřiny. Pod Krakovem se díky mnoha přítokům z Karpat stává vodnatější. Šířka koryta pod ústím Dunajce už dosahuje 200 m a pod ústím Sanu už 600 až 1000 m. V těch místech začíná střední tok, který vede až k soutoku s Narwí. Dolní tok pak níže až k ústí do Baltického moře. Na jaře dochází k vzestupu hladiny díky tajícímu sněhu. V létě i v zimě dochází k povodním. Rychlé a vysoké (až 10 m) vzestupy hladiny způsobují někdy až katastrofální škody.

P8050021

 Proto jsou na toku vysoké protipovodňové hráze, které jsme mohli vidět i ve dvou řadách. Dvojité, aby se Visla odvedla dál od zastavěných oblastí.

P8040014

Dneska definitivně přejíždíme do vlasti české po třech a půl měsících putování. 

P8090057

Tradice neporušena, pár minut drobně prší. 

Parkujeme v Ostravě u překrásné vodní nádrže na obrovském parkovišti a jdeme se vykoupat. Voda je parádní. Na parkovišti jsme úplně sami. Zdenda si tady pořídil novou vysílačku do auta. Ta stará, byla hodně stará a už nás definitivně opustila. Je nám strašlivé vedro. Tak nějak jsme odvykli takovému teplu. Ještě před pár dny, jsme se dožadovali trochy tepla a sluníčka a tiše jsme záviděli, jak je doma teploučko.  

Dnešní trasa je 155 km

4-zpet-kalvarie-zebridovska-ostrava-10-8-2015-ujeto-155-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ