int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



3.2.2015 Zone

V Zoni platíme 4 EUR vstupné a procházíme se starobylým sídlištěm, které postavili na vyvýšené skále nad mořem.

Naleziště je velmi hezky zpřístupněné po dřevěných lávkách.

Asi jako na všech archeologických vykopávkách je potřeba velké dávky obrazotvornosti k představě města, tak jak je nakreslené na informačních cedulích. Ale nám se to tu líbí a dohadujeme se, kde mohli mít kuchyně, ložnice a kde asi měli zvířata. Chrám zasvěcený Apollonovi je opravdové dilema. 

Nádhernou krajinou jedeme k dalším vykopávkám za skupiny a tím je starobylé město Maroneia.

Bavlníková pole lemují cestu. Doporučuji jet po silnici č.2 hned vedle dálnice A2, která je sice neplacená, ale silnice č.2 je ohromně zajímavá s krásnými odpočinkovými parkovišti a cestou je i několik velikých koryt s čisťounkou pramenitou vodou, která se dá pohodlně nabrat do kanystrů.

 

Maroneia má nevelké částečně opravené divadlo, které je nyní využíváno k představením a koncertům. Divadlo je stále archeologickým  pracovištěm a probíhají zde další vykopávky. Dnešní Maroneia je maličká vesnice, pár zemědělských stavení, několika tavernami a malým přístavištěm ovšem od 8.st.př.n.l. do zhruba r. 1400 n.l. to bylo velké vzkvétající město obehnané městskými hradbami, které měřili víc jak 10 km. Na zbytky městských hradeb upozorňuje několik tabulí cestou.

Také potkáváme dost významnou cestu Via Egnatia, kterou nechal postavit prokonzul pro Makedonii Gnaius Egnatius v roce 146 př.n.l. jako cestu z Itálie do Istanbulu. Z cesty zbyly už jen malé části, které se podařilo uchovat a uchránit před zemědělstvím a zničením. Většinu také pohltila lesní vegetace.

 

Zdenda a Via Egnatia.

Zastavujeme na oběd a při té příležitosti jsem se odvážila vylézt na střechu a vyčistit solární panely.

Bylo to už potřeba, bouře sebou přinesla hodně písku z Afriky a byli jsme pěkně špinavý.

Báli jsme se o střechu, ale vše dobře dopadlo, střecha mě vydržela a solární panely jsou jako nové. Potřebujeme proud, tak proč zbytečně snižovat možný výkon.

 

První pozdrav jara, kytička od Zdendy

Zůstáváme na maličkém přístavišti. Pár rybářů, loděk a my.

Dnešní trasa je 41 km

3-elin-agios-charalambos-jueto

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ