int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.2 2015 Kavala

Kavála, krásné město na břehu moře s velkým přístavem, který byl založen v 6. st. př. n. l. uprchlíky z ostrova Paros a o město se v minulosti mnohokrát vedly boje.

Postupně městu vládli Frankové, Turci, Benátčané a Normané. Během I. a II. světové války dokonce i Bulhaři. Město se nejvíce změnilo za turecké působnosti zde.

Turci postavili akvadukt, i když bychom ho spíše přisoudili Římanům, Ti byli ve stavění akvaduktů mistři.

Akvadukt

 Veliké, mohutné a dlouhé hradby jsou také z tureckého období.

 Za hradbami je staré město, Panagia.

 Krásné uzoučké uličky a většinou moc hezky zachovalé a upravené domky. Některé jsou velmi staré a díky pár polorozpadlým domům je vidět, jaká zde dříve byla původní architektura.

Maličké domky s titěrnými balkonky bývali honosné a moc se nám líbili. Jistě, opravené a zrekonstruované domy jsou také hezké. Rodný dům Mahmeta Aliho a jeho bronzová socha.

Mahmet Ali na koni.

Celému přístavu vévodí stará citadela, která se vypíná nad starým městem. Vstupné 2,5 EUR na osobu.

Z citadeli je krásný výhled na daleké okolí a ten, kdo ovládal citadelu, měl úžasný přehled o všem co se děje na moři i na pevnině.

Archeologické muzeum – vstupné 2 EUR za osobu – je naší dnešní kulturní zastávkou. Jsme jediný návštěvníci a kvůli nám rozsvítili celé muzeum.

Muzeum je v nové stavbě a sbírky jsou velmi pěkně vystavené.

Olivový věnec ze zlata je skoro 2,5 tisíce let starý. Krásná a jemná práce s drahokamem uprostřed.

Mnoho váz a nádob z helénistického období.

Helénistické období je přiřazené k době, kdy Alexandr Veliký umírá, nastává rozpad a rozklad makedonské říše a vlády nad oblastí se ujímá římská říše. Tehdejší král a nástupce Alexandra Velikého Filip V. dlouho oblast neudržel a v r. 146 př. n. l. se ujímají vlády Římané a vytvářejí svojí novou řeckou provincii zvanou Makedonie. Městským státům jako byly Athény, Sparta, Théby odebraly status nezávislosti a bylo to. Nicméně až pozdější nadvláda Turků dodnes leží Řekům v žaludku. Je patrné, jak jsou obyčejní Řekové pyšný na svojí historii, což považuji za správné, ale averze k hrdosti, podle mého moc nejde. Je k zamyšlení, jak by asi museli být Egypťané pyšný na svoje pyramidy a faraony a přesto jsme se nesetkali s takovou averzí vůči Evropanům, kteří ničili a devastovali egyptské památky a egyptskou kulturu. Ať už vojensky nebo nábožensky. Řeky dodnes rozčiluje turecká okupace, protože byla tak dlouhá, skončila, až v roce 1923 kdy Řekové získali zpět část Makedonie, Ataturk vyhlásil výměnu obyvatel a Kréta získala částečnou nezávislost, okupované ostrovy byli navráceny Řecku a ani potom nezavládl klid a mír.  Ale o tom až příště.

V jednom ze sálů běží průřezový film z historie oblasti složený z dobových fotografií. Zajímavé a určitě stojí za to, chvíli posedět a nechat se unášet časem, dějinami a vyprávěním o vykopávkách z blízkých nalezišť, o životě obyčejných vesničanů a vidět hrůzy války, která se dodnes nazývá Boj o nezávislost.

Dneska je překrásný den. Fouká sice dost ledový vítr z pevniny, ale když jsme na sluníčku, je krásných 18°C což je skvělé. Na noc sice hlásí mrazíky, ale ve Flíčku je teploučko a pohodička. Hlavně ať je zítra ráno sluníčko a vše bude dobré.

Dnešní trasa je 46 km.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ