int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



16.2.2015 Athos

Chalkidiki, tři poloostrovy, které vybíhají jako prsty do Egejského moře. Je to krásná krajina plná kopců a borovicových lesů. V poledne jedeme okolo velmi zajímavého místa. Usedlost, krásně udržovaná, s parkovištěm a rybníkem, volně přístupná. Jedeme dovnitř a yužíváme klidného místa, kde jsme opět sami na oběd.

Naším dnešním cílem je Ouranopolis, městečko, odkud plují lodě okolo svaté hory Athos 2033 m vysoké. Pro zajímavost, hora Athos, je svatou horou a na území poloostrova je mnoho klášterů, kam nesmí vkročit žena a výsadu navštívit mnichy má jen pár vyvolených, kteří se musí objednat mnoho měsíců dopředu. Mniši si žárlivě střeží klid a nerušené modlení a rozjímáni ve zdech svých klášterů, které jsou mimochodem velmi krásné. První klášter Velkou lávru založil v r. 963 n. l. sv. Athanasios. V 10. a 11. století zde bylo dokonce 40 klášterů v provozu a v každém z nich až tisíc mnichů. Dnes je počet mírně zredukován na dvacet klášterů a sotva 2000 mnichů. Do oblasti nejenže nesmí ženy, ale ani zvířecí samičky. To už mě v dnešní době přijde úsměvné, ale tradice se musí ctít. Alespoň to dodává turistický nádech výjimečnosti a tudíž zajímavosti a další důvod k návštěvě. I my jsme se chtěli projet lodí okolo hory Athos, ale byli bychom asi jediní a lodě stejně mimo nejezdí sezonu. Tak jsme si alespoň prohlédli zaprášené fotografie, nevkusné magnetky na lednici a prastaré publikace, pár uliček a několik restaurací a taveren, většinou mimo provoz….., městečko Ouranopolis není nijak zajímavé a ani obzvlášť hezké.

Veliké předražené parkoviště na konci městečka. Stojíme za parkovištěm na prašné cestě.

Svítí sluníčko a za cestu sem jsme odměněni nádhernou byzantskou pevností Phosphori, která stojí hned u mola v přístavišti.

Unikátní status poloostrova Athos byl potvrzen vládním dekretem z roku 1926, který ustanovil na poloostrově vznik teokratické republiky, nezávislé, s vlastní vládou, avšak stále náležející k řeckému státu.

Večer se silně kazí počasí a parkování na nábřežním molu je dost děsivé. Fouká silný vítr a Flíčkem to tak cloumá, že pozdě večer jedeme ještě přeparkovat a schováváme se za veliké pobřežní betony. Ráno plánujeme přejet na druhý poloostrov, tan celý projedeme a pak už to máme kousek do Thessaloniki a tam už bude závěr naší první cesty na jih. 

Dnešní trasa je 129 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ