int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



25.2.2015 Thessaloniki

Soluň, Thessaloniki, hlavní město řecké Makedonie, je druhým největším městem v Řecku. Thessaloniki bylo také jméno nevlastní sestry Alexandra Velikého, která se provdala za krále Kassandra. Ten v r. 315 př. n. l. založil město sloučením 25 měst s městem Therma a výsledný produkt pojmenoval na počest své manželky Thessaloniki. Není bez zajímavosti, že město leží na mohutné komunikaci, se kterou jsme se již setkali, Via Egnatia. Tuto starověkou silnici, jsme již na několika místech potkali a mohli se projít po jejích zbytcích, a která kdysi spojovali Řím s Istanbulem. Dominantou nábřeží je mohutná Bílá věž, se svojí krvavou minulostí.

Bílá věž byla dříve vězením a vykonávaly se zde popravy. Zajisté, jako všude na světě, velmi spravedlivé. Kousek od Bílé věže je další dominanta města a to velmi pěkná socha Alexandra Velikého, na kterého jsou zde stále velmi pyšní.

Jistě, mnoho toho dokázal, podmanil si skoro celý tehdejší kulturní svět, nicméně, domnívám se, že přeci jenom už uběhl nějaký čas od té slavné doby aby, aby, aby…. No a jdeme dál k veliké soše Alexandra Velikého, v hrdinské póze na koni a řady replik štítů.

Veliké nábřeží je monumentální, veliké, široké a dlouhé, ale chybí mi zde zeleň a spousta laviček, pítek a hlavně toalety. Ty nejdou vůbec nikde. Takže pro znavené a potřebné návštěvníky a turisty zase zbývají restaurace a kavárny, kde si musíme koupit alespoň kávu, abychom si mohli odskočit.

Archeologické muzeum

Hlavním cílem dneška je Archeologické muzeum.

Nádherné skvostné památky jsou chronologicky sestaveny od nejstarší doby Prehistorické Makedonie přes dobu, kdy Makedonie byla metropolí, centrem oblasti až po vykopávky z římské a islámské doby.

Jedním z mnoha skvostů je ohromný, metr vysoký Krátér z Denveri. Jde o velikou bronzovou vázu, užívanou na výrobu vína.

Detaily z vázy jsou skvostné.

Derveni je významné archeologické naleziště severně od Soluně. 

Zvláštní velká expozice je věnována makedonskému zlatu.

Ve venkovní expozici je velké množství sarkofágů s bohatou výzdobou. 

Oblouk císaře Galeria, který tu v r. 303 př.n.l. nechal vztyčit římský císař Galerius na památku vítězství nad Peršany je přímo v centru města a obklopen velkou výstavbou.

Detaily z oblouku jsou dodnes pěkně patrné, když smog a holubi vykonávají své dílo zkázy, je s podivem, jak jsou stále pěkné vytesané výjevy.

Hned kousek dál je další starobylá památka Rotunda, která měla dříve sloužit jako Galeriovo mauzoleum.

Tomuto účelu ovšem nikdy nesloužila. Byla vždy jen používána jako kostel a mešita. Dnes je v rekonstrukci.

Nad vchodem mě zaujal nám známý svatý Jiří na koni bojující s drakem.

Thessaloniky jsou živoucí sbírkou prastarých kostelů. Agía Sofiá, Agios Dimítrios, Agíos David a krásných starobylých domů. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ