int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



11.9.2015 Edirne

Edirne je prastaré město, které vždy plnilo hraniční úlohu. Edirne leží v blízkosti řeckých a bulharských hranic  a je to původní hlavní město osmanské říše. Je to tu mnohem rušnější a v centru je hodně turistů z Řecka a Bulharska. Bulhaři jsou poznatelný díky oblečení a jakési hlučnosti. Turci jsou stále elegantní, skvěle oblečení a tak nějak velmi slušný a příjemný.

Ve druhém století n. l. císař Hadrián zde ustanovil hlavní město římské provincie Thrákie. V polovině 14. Století začal osmanský stát expandovat a po celé další století zůstávalo Edirne jako základna pro sultánova vojska odkud je vysílal do Evropy a Asie. Sultán Mahmed Dobyvatel se odtud vydal na zteč  Konstantinopole. Po první světové válce se osmanská říše rozpadla a Spojenci přičlenili Thrákii k Řecku a Konstantinopolis, dnešní Istanbul, se stala mezinárodní zónou. V létě 1920 řecká armáda obsadila Udirne a tu hned vzápětí vyhnala turecká armáda pod Ataturkovým vedením. Dihoda z Lausanne pak přiřkla východní Thrákii Turecku.  Tolik praví historie.

Velký osmanský stavitel Mimar Sinan navrhl krásnou mešitu v Edirne jako menší dvojče Aye Sofye z Istanbulu. Je menší a podle tvrzení elegantnější, nicméně i tak je mohutná a rozlehlá. Díky své nádheře a hlavně díky perfektní renovaci, je čerstvě zapsaná na seznam UNESCO.  Krásná stavba se vypíná nad městem a už z dálky na sebe poutá naší pozornost.

P9110001

Hned u hlavního vchodu je veliké parkoviště za  1,5 Tl na hodinu. Hela s Mirkem tam jedou zaparkovat, protože vzdálenost od našeho místa stání by jim dělala problém.

P9110013

Procházíme se nádhernou stavbou.

P9110010

31 m vysoká kupole a 4 nádherné ladné minarety nás nechávají v úžasu. Minarety mají po stranách žlábkování, které ještě umocňuje jejich 71 m výšku. Jako bonus je na jednom nádvoří muzeum výstavby a rekonstrukce mešity. Vstupné je zdarma.

P9110035

Moc hezké nádvoříčko se zahradou a kašnou zve k odpočinku. To jsme si nenechali ujít.

Více informací a fotek pro milovníky historie v kartě UNESCO – Turecko.

Couráme se městem, hlavně bočními uličkami a vdechujeme atmosféru turecké městečka a je nám moc hezky, teda až na to, že je pekelný horko. Na jednom náměstíčku, křižovatce si dáváme skvělý kebab za 2,5 Tl což je 20 Kč. Veliká čerstvá nahřátá houska se spoustou čerstvě nakrájeného masíčka z rožně, hromada zeleniny a rajčatová zálivka. Zdenda si dal ještě kečup a něco jako majonéza. Riskuje. Nicméně, kebab byl vynikající a oproti porcím a cenám na pěší zóně bezkonkurenční. V centru se ceny pohybují okolo 6 Tl. Vyplatí se jít pár ulic stranou a na každém rohu je bistro nebo bistříčko se skvělým kebabem pro místní. S nabídkou pro turisty se to nedá srovnat a ještě pozorujeme místní cvrkot. Paní majitelka, což je tady dost vzácnost měla před bistrem jen dva stolečky a pár židlí. Vše obsazeno místními a když jsme projevili zájem, že si tu svojí pochoutku sníme venku, nekompromisně osazenstvo jednoho  stolu vyhnala a čistě utřela židle a stůl, beztak čistý. No a pánové doposud poklidně sedící nám s úsměvem židle postoupili a ještě nás gestem pozvali k usednutí. Tak to se opravdu může stát jen v Turecku, ať se na mě nikdo nezlobí. Už vidím, jak mě někdo v Čechách vyhání z mého místa a já mu nedej ,bože s úsměvem přenechávám místo, jen pro to, že já už jsem dojedla a nějaký pitomý turisti si koupili kebab a chtějí si ho snít.

V Edirne je, jako všude jinde v Turecku, úžasná směs hypermoderní výstavby s rozpadajícími se dřevěnými domky. Není výjimkou, kdy se jeden dům strhne a na jeho místě vyroste luxus a jednou zdí sousedí s domem okolo něhož je strach projít, že nám spadne na hlavu. Luxusní sídliště na okraji města je ve stálé výstavbě. 

Zítra už pojedeme do Istanbulu, kde si jeden den necháme na prohlídku toho nejkrásnějšího, jen tak zvenčí, Bazaru a pojedeme dál. Mirek s Helou, by měli zůstat a po Istanbulu se stočit na jih po naší minulé trase do Canakkale. Zdenda jim stáhnul do počítače všechna naše parkovací místa a tak by neměli mít problém s hledáním stání.

Rozhodujeme se, kde zakoupíme internet, abychom měli spojení s domovem.  Zatím řešíme připojení jak se dá a na vkládání na stránky stejně nemůžeme použít ten kupovaný, to by nás sežralo zaživa, ale na dopisy a různá infa je to nutné.  Ještě nevíme, kolik bude internet stá, jak se situace změnila a zda nám bude ještě fungovat sim karta zakoupená v zimě. Ta tady byla dost drahá. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ