int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



19.9.2015 Eregli

Ráno jsme se s druhou posádkou rozloučili a Hela s Mírou míří zpět na pláž do Karasu.  Tam se jim líbilo a taky už se budou stáčet k domovu.

My jedeme po silnici E10 podél Černého moře směr Eregli, kam odpoledne dojíždíme. 

P9190012

Městečko Eregli, je taková směsice všeho možného na pobřeží moře. Bohužel, pod námi jsou tu všude vysoké útesy a pramálo místa na parkování a koupání. Vybírat si moc nemůžeme a stojíme na parkovišti naproti Cafeterii, kde mají internet. Za kafe a čaj máme kode a tak honem dáváme do stránek dny minulé. 

K večeru se potulujeme zapadlými uličkami a okukujeme bzukot a cvrkot spíše těch obyčejných, chudších lidí, jak sedí před svými krámky, mužští hrají karty, povídají a popíjí čaj. Ženy moc vidět nejsou, a pokud ano, tak v hloučcích a klábosí a okolo nich si hrají děti. Někdy te jo tady opravdu jako den a noc. Na jedné straně nové domy plné skla a chromu, nádherná architektura a na druhé straně se bojíme projít uličkou, aby nám nespadl balkonek na hlavu. Teda balkonek, miniaturní dřevěná hrůza držící na jednom hřebíku.

P9190045

Startegicky jsme pomalými manévry vytěsnili místní z jejich parkoviště a naštorc ho okupujeme pořádný kousek. Stojíme kousek od silnice, ale naštěstí máme tvrdé spaní a tak nevnímáme páteční cvrkot. Stále máme v hlavě varování policistů ze zhoršené situaci na východě Turecka, kam míříme, a hledáme díky volnému přístupu na internet dostupné informace o Kurdech a Turecku. Nic moc nenacházíme. Jen se dozvídáme, že Turecko je na tom ekonomicky velmi dobře, Kurdů je tu 20 milionů, což je čtvrtina populace a z toho polovina žije v Istanbulu, Burse, Izmitu a ostatních větších městem na západě. Tak, toho jsme si teda nijak nevšimli, když jsme tam byli byl klid a nic nás nijak nevarovalo, že by měl být problém. V dobách dřívějších, turecká vláda odmítala je nazývat Kurdy jako etnikum, ale měla pro ně název horští Turci. No a právě Ti horští na východě země se už mnoho let domáhají své nezávislosti a rádi by měli svůj stát a to se Turkům nelíbí, protože by se museli vzdát velkého území, což se jim samozřejmě nechce, a do toho tlačí EU aby se Turecko více demokratizovalo a spojené státy tu mají samosebou také své zájmy a to vše ještě v souvislosti s NATO, které bere Turecko jako jednoho z nejstarších a největších členů výrazně prozápadních a tak se do toho moc nemíchá a jak to vypadá, tak jedněm i druhým došla trpělivost a teď se v tom má jeden pohybovat a obdivovat krásy přírody. To si to ksakru nemohli nechat na příští rok? Když už se tady tolik let handrkují a strkají? Fakt je, že už na přelomu letošního roku jsme se nechali zastrašit a byla to chyba. Naprosto zbytečně jsme zkrátili letošní zimu v Turecku.

Nakonec jsme se rozhodli, požádat našeho konzula v Istanbulu o informace jaká je stabilita, respektivě, nestabilita na východě Turecka. Pokud teda ovšem bude nějaké informace mít a hlavně, pokud bude mít vůbec chuť nám odpovědět.

Zítra pojedeme dál a budeme hledat nějaké místo u moře na vykoupání dokud je moře teplé a sluníčko svítí. Zatím jsme si moře moc neužili.

Dnešní trasa je 45 km

7-karadeniz-ergli-zonguldak-19-9-2015-ujeto-45-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ