int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 22.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



22.9.2015 Amasra

Krásné městečko Amasra na břehu Černého moře. Měla to být naše poklidná zastávka, ale jen zíráme na ruch, který vládne v jinak mrňavém městě. V noci se vše uklidní, ale přes den je to nájezd místních tureckých návštěvníků. Turistů je tady poskrovnu, ale veliké parkoviště je v odpoledních hodinách úplně plné.  Velmi stará historie a původní citadela z byzantského období zajistili Amasře zápis do knihy světového dědictví UNESCO.

P9220099

Jdeme se courat křivolakými uličkami, kde snad na každém domě je nápis volné pokoje, nebo pronájem.

P9220102

Nevíme, jak dalece je to zde pronajímáno, ale s ohledem, že Amasra má pouho pouhých 7,5 tisíce obyvatel, tak asi se pronajímáním pokojů živí hodně místních.  Dostáváme se na druhou, nenavštěvovanou stranu města a obědváme na skále nad mořem. Je krásný den a tak si ho užíváme. 

P9220007

Původní hradby obepínají vršek města a jsou z valné části rozebrané. Něco se podařilo zachránit, ale jak to bývá snad všude, opracovaný kámen se hodí každému.  

P9220081

Opět zde máme úžasnou směsici slohů a staveb. Dům plný chromu a skla hned vedle domečku, kde jsou na střechu použity snad všechny možné materiály kromě eternitu a hned vedle opuštěný dřevěný dům, kde už dlouho nikdo nebydlí a asi už bydlet nebude.  Více fota a informací dám do karty UNESCO – Turecko.

Jiný krásný dřevěný dům jeho majitelé zachraňují kompletní plechovou fasádou.

P9220100

Mimochodem, tam se také nabízí ubytování, a pokud by měl někdo zájem, zde je telefon. 

P9220101

Městská pláž je volně přístupná, ale za vše ostatní se platí, ale není to nijak moc. Lehátko 5 Tl, toalety a sprchy a samozřejmě všudypřítomné občerstvení. Je to tu ráj rybích restaurací a bister.

P9220030

Všude se nabízí ty jejich čudly všelijak upravené a někde to teda děsně, chci napsat smrdí, ale to se nehodí, tak teda, někde je to děsně, ale děsně cítit rybinou. To abych neurazila milovníky ryb. Taky máme rádi ryby, ale zase nemusíme úplně všechno.   Co tu mají naprosto skvělé, tak to je zmrzlina, hlavně čokoládová. Velký kopeček za 1 Tl a Zdenda tvrdí, že mu to připomíná naší čokoládu Kaštany. Prý se dá kousat. Já si raději dám mísu vychlazeného hroznového vína.  Sultánky za 2 Tl / kg. Tak to taky nemá chybu. 

P9220104

Dneska nás navštívili kolegové bydlíkáři, kterým došla chemie do toalety a scháněli informace, jestli se to tu dá koupit. Nevíme a poradit neumíme a tak jsme jim alespoň poskytli pár polštářků.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ