int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



24.9.2015 Černomořské pobřeží

V noci hezky sprchlo a tak se báječně spalo. Ráno je zase krásné sluníčko, ale mraky se trochu honí, tak uvidíme, jestli se něco nepřižene. Celý den je krásně, teploučko, příjemných 28°C  a tak se koupeme a Zdenda po obědě odchází na ryby. Včera chytil dvě a zkouší ještě štěstí. Večer si je ugrilujeme k nim brambůrek a rajčatový salát. 

P9230042

Máme štěstí na krásné místo a to mě přivádí k tomu, že když už nikam nejedeme, tak si dáme trochu historie o místě, kde zrovna jsme a protože nás čekají velmi stará a velmi slavná historická města Sinop, Samsun a Trabzon.

P9210172

Pobřeží Černého moře začíná na hranicích s Bulharskem a končí kousek za městem Hopa u hranic s Gruzií. Zajímavá, co se historie týká je hlavně část od Amasry, kterou jsme také putování po pobřeží Černého moře začínali. Úzký zvlněný pás pobřeží Černého moře byl místem zrodu civilizací, válek a dobývání po několik tisíc let.

P9220063

V 8 st. př. n. l. kolonizovali pobřeží Miléťané a Arkádové, kteří založili města Sinop, Samsun a Trabzon. Později zde vzniklo pontské království. Pontský král Mithridatés VI. Eupátor vedl v letech 88 – 84  př. n. l. válku proti Římanům. Sice se mu podařilo dobýt Kappadocii a několik dalších pontských království, ale nakonec se musel stáhnout na původní startovací čáru. Později podporoval v další válce svého zetě Tigrana z Arménie, aby Kappadocii sebral Římanům, ale ani on neuspěl a Římané se naštvali a dobyli Pont, Mithridatés musel uprchnout a později spáchal sebevraždu. Tak skončil velký vladař obrovského území, který, jako mnoho jiných, neměl dost.

P9190040

Následně pobřeží ovládli Byzantinci, kteří zde vládli až do roku 1461, kdy se Pontu zmocnila osmanská vojska Ahmeda Dobyvatele, Předtím byl Samsun důležitým přístavem, ke kterému měli Janované obchodní privilegia. Když nastoupila Turecká vláda, Janované město spálili a odpluli pryč. Po první světové válce se osmansko- řečtí obyvatelé s podporou spojenců pokoušeli o vytvoření nového pontského státu. A tady se opět dostáváme k veliké animozitě Řeků vůči Turkům.

P9220099

 Turecké obyvatelstvo bylo odzbrojeno spojeneckými okupačními vojsky a velmi nesnadno čelilo řeckým guerillám, které pro změnu zase zbraně měli. No a v tu chvíli vstupuje na scénu dodnes velmi slavný Mustafa Kemal, později nazývaný Atatürk, který zorganizoval tureckou bitvu za nezávislost, a tu Turci vyhráli. Jak už jsem ve spojení s Řecke  psala, později Atatürk vystěhoval nespokojené Řeky a vyměnil je za Turky na Řeckém území. Řekové si velmi pohoršili a dodnes to mají Turkům za zlé. Řecká ekonomika se tehdy hluboko propadla, protože jednak Turků, kteří se vrátili bylo mnohem méně než Řeků, kteří ještě ke všemu byli velmi chudí, a najednou se o ně stát měl postarat, což tehdy z valné části moc nezvládl.

P9230053

Takže potud v krátkosti dějiny území, kterým budeme projíždět podél pobřeží Černého moře.

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ