int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 19.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



29.3.2016 Kyparissía

Odjíždíme z Methoni směr Nestorův palác kousek od města Chora. Máme to při cestě, přesně jak plánujeme, objet Peloponés kolem dokola po pobřeží.

Nakonec jsme se rozhodli, že tvrz Koroni vynecháme, protože by to byla poměrně velká zajížďka směrem zpět.

Bohužel, i my se musíme alespoň trošku držet plánu a trasy a nelze zajet všude, kam bychom rádi. I tak máme spoustu kilometrů navíc, nad plán. Nestorův palác je po naší trase, takže, hurá na něj.

Nestorův palác figuruje v Homérově díle Adyssea a je opředen bájemi. Přijíždíme k památce a už z dálky vidíme, že bude asi problém.

Parkoviště je jedna velká hromada kamínků, což není normální. Jasně, je zavřeno, protože probíhá velká rekonstrukce asi všeho.

Nová pokladna, nové chodníky, nové stojany a nové obří zastřešení kusu paláce. Bude se chodit nad vykopávkami po vysunutých lávkách. Bude to pěkné, ovšem, my máme smůlu. Samozřejmě nevzdáváme se bez boje.

Už několikrát se nám vyplatilo, obejít lokalitu a obhlédnout terén zezadu. Tak, tady to nefunguje. Žádné zezadu není a nikudy se nedá zahlédnout cokoliv uvnitř.

Mykénská hrobka je slabou náplastí na zbytečnou cestu. Hrobka je hned kousíček od parkoviště. Je veliká a opět nádherně klenutá.

Je to úžasné stavitelské umění. Uvnitř je skvělá akustika. Máme pocit, jako bychom měli u pusy mikrofon.

Každé slovo se několikanásobně zesiluje.

Tady je vidět, jak si Řekové nedělají absolutně žádný problém s tím, že někoho zablokují.

My se vždy snažíme nepřekážet, abychom nikomu nevadili ve výjezdu. Vždy si stoupáme někam hodně stranou, dozadu, a abychom zabrali co nejméně místa. Tady? Každému je vše šumák, a že překáží?

Když už jsme se nedostali Do Nestorova paláce, můžeme si alespoň o něm něco málo říct.

Akropole, podle nálezů keramiky, byla osídlena již ve středně minojském období. Palác samotný je pak datován do 13. století př. n. l., a byl zničen kolem roku 1200 př. n. l., pravděpodobně při vpádu mořských národů. Lokalita byla definitivně opuštěna během 8. století př. n. l. a během klasického období zřejmě upadla v zapomnění.

A teď ta báje. Homérova Odyssea popisuje, jak bájný hrdina Odysseus po úspěšném dobytí Tróje, pluje domů a zastavuje se na ostrově Ithaka. Jeho syn Telemachos mezitím navštívil palác krále Nestora, tento palác, a snaží se získat zprávy o otci. V paláci je také krásná, jak jinak, dcera krále jménem Polycaste a ta připraví Telemachosovi lázeň. Samozřejmě se zde našla kamenná vana a je to právě ta, o které se Homér zmiňuje.

Nestoruv-palac

Foto je od cizáků...... 

My odjíždíme do maličké vesnice Kyparissía, kde parkujeme hned naproti velké restauraci. Máme tady volný internet. Sice, hodně slabý, ale zadarmo. Nakonec se ukazuje, že Kaprissía není až tak malá vesnice, ale příjemné městečko. Dokonce tu mají mobilní operátory , poštu a tak dál. Zkrátka vše kromě Lidlu. Ten je, ale kousek za městem.

Zdenda zkouší rybářské štěstí. Jsme tady v pohodě. Hned kousek je velká pláž, sprchy a toalety. Určitě je tady spousta místa na pohodlné stání pro bydlíky. Hezká oblast a moře je krásné. Dokonce, už se koupou nějací otužilci.

Krásný a teplý den, plný sluníčka se s námi loučí moc pěkným západem slunce.

Dnešní trasa je 66 km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ