int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



3.7.2016 Narvik - Norsko

Dneska byl opět den tunelů a mostů.

Norci jsou neuvěřitelný stavaři. Nevím, jestli je v Evropě někde tolik tunelů jako tady. Za jeden den jsme projeli minimálně 25 km v tunelech. Z toho jeden podmořský skoro 3,5 km dlouhý.

Nedokážu posoudit kvalitu stavby tunelů, mě osobně se zdá v pohodě, nikde se neválí žádné kamení, nepořádek a skoro všechny tunely jsou suché. Obrovské množství tunelů je obdivuhodné a jen přemýšlíme, jak musí být tento stát nesmírně bohatý, aby zvládl za posledních dvacet let tolik tunelů vyhloubit.

A to se staví další a další. Jistě, spousta jich je prastarých, ale většinou jsou to tunely nové anebo přestavěné. Další věcí jsou mosty. 

Není problém najet na dvoukilometrový most a těch je tu taky požehnaně. Mosty jsou většinou opravdu hodně pěkné a další nové mosty jsou ve výstavbě.

Projíždíme dál koncem, nebo začátkem Lofot, které dneska opustíme. Potřebujeme dotankovat a bude pondělí, což je den slevy z ceny nafty. Bhužel se celý den tak nějak honí počasí. Drobet se ochladilo a hlavně je velká oblačnost. Jedeme stále po E 10, která vede skrz celé Lofoty a dneska se už zase dostaneme zpět na hlavní silnici na Nordkapp.  Napojujeme se  na ní kousek před Narvikem u Bjedkvik. Připadá nám, že se tady na tomto úseku drobet pohoršili s toaletami. Za celou dnešní cestu jsme potakali jen tři parkoviště s toaletami a z toho byly dvoje v tak žalostném stavu, že jsme je odmítli použít a jedny toalety dotáhli do dokonalosti. Jsou na nějakou speciální kartu, jinak se na toaletu nelze dostat.

Dnešní den končíme v Narviku. I tady se staví nový obří most.

Naproti už je hlavní pilíř a  do roka a do dne bude most hotový. Skutečně, termín dokončení je příští rok v létě. Narvik je velmi mladé město velikosti Benešova 18,5 tisíc obyvatel, ale má jednu raritu.

Město bylo totiž vybudováno v roce 1902 jako nezamrzající přístav a za druhé světové války bylo velmi strategické. Město okupovali Němci kteří nejdříve potopili dvě Norské bitevní lodě, pak bojovalo proti sobě deset německých a pět britských torpédoborců. Na chvíli vyhráli Němci a pak spojenci, zkrátka, na dně zálivu u Narviku leží celkem 34 lodí pěti států.

Je s podivem, že se vůbec zátokou dá projet na veslici. Parkujeme naproti prodejně Rema 1000, vypůjčili jsme si od nich internet a je poměrně ošklivo. Rema je v neděli zavřená.

Na vzácnou minutu se ukázalo sluníčko. Počasí by se mělo umoudřit někdy kolem středy, tak uvidíme. Na Nordkapp bychom měli dojet 10. července.

Dnešní trasa je  212 km

Hattneset-narvik-3-7-2016-ujeto-212-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ