int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



4.7.2016 Hatteng - Norsko

Dneska jsme definitivně opustili překrásné Lofoty s jejich fjordy, rozeklanými vrcholky a údolí plné jezer a jezírek.

Myslím, že pokud jedeme do Norska, Lofoty jsou taková perla, kterou bychom si neměli nechat ujít. Jsem ráda, že jsme nakonec zvolili tu nejdražší variantu, jaká se tady dá Norskem projet, a absolutně nelitujeme.

A když se ještě vydaří počasí, tak cestování po Norsku nemá už vůbec žádnou chybu. Na dnešek jsme spali v Narviku na velkém parkovišti u Rema 1000 a bylo to v klidu a v pohodě. Potřebujeme dotankovat a tak jsme se tu zdrželi, protože by s pondělkem mohla a podle toho co jsme vysledovali, měla, klesnout cena.

V neděli odpoledne opravdu trochu klesá, ale není to žádný zázrak. V pondělí dopoledne skutečně klesla, i když méně, než posledně, ale nedá se nic dělat, tankujeme plnou a jedeme dál. I tak jsme ušetřili 6,- Kč na litru, což je při skoro 90 litrech už znát.

 

Jedeme dál po E6, což je silnice honosně nazývaná Arktická dálnice. Je to klasická dvouproudá silnice, kde je neskutečné množství obytných aut. Faktem je, že bydlíci od Narviku hodně prořídly, ale stále jich je požehnaně.

Jedna z mnoha prodejen obytných aut a karavanů. Desítky a desítky bydlíků na prodej. 

Pořád a vytrvale převládají cestovatelé z Německa a teď už i Norové, kteří mají prázdniny a u spousty domů jim parkují bydlíci a karavany. Cestou jsem si říkala, tak tohle až o prázdninách vyjede, to bude síla. A je.

Překvapila nás poměrně řídká síť plynových čerpacích stanic a některé stanice se musí opravdu dost hledat. Tankování je z převážně osamocených stojanů. 

Krásná lososí říčka prímo zve na kávičku a nějakou dobrůtku. Ještě chybí skákající lososi hezky proti proudu a naproti číhající a lovící medvědi. 

Nedávno jsem dávala do stránek popis jak natankovat a tady je Zdendova mapa plynových čerpacích stanic. Každopádně, ještě jedno doporučení, mají tady jiný druh šroubení na bomby nebo vývody, či jak to nazvat, na plyn na autě. Je potřeba mít sebou celou sadu nástavců.

Jasně, pokud sem jede někdo na krátkou dovolenou, nic neřeší, ale nám po více jak 14 dnech v Norsku plyn už mohl dojít a potřebovali jsme ho i preventivně doplnit. Největší spotřebu má samozřejmě lednice s mrazákem, to tak je a musíme s tím počítat. Taky máme občas hodně chladná noci a rána a trošku si přitápíme. Zkrátka, spotřebovali jsme zhruba za 700,- Kč plynu, skoro dvě bomby za měsíc. Protože jsme tankovali plyn ke konci měsíce, přenášíme si plyn do dalšího. Proto nám vyskočila v konečném vyúčtování vyšší spotřeba a útrata za plyn než teď uvádím.

Malý, veskrze obyčejný, nic moc, běžný statek. Vedle na louce asi 50 krav s telaty a ovcí nepočítaně. 

Každopádně, na plyn je potřeba myslet a jak máme informace, ve Finsku nelze skoro dotankovat.

Takže Finsko musíme zkrátit na dobu, jak máme plyn. Je to hloupé omezení, ale údajně tam nejsou žádné plynové čerpačky a kupovat zbytečně jejich bombu a pak jim jí tam někde odložit nemá cenu. Takže padlo rozhodnutí, že Finskem okolo moře projedeme za 14 dnů a trajektem do Pobaltí. Tam se taky moc těšíme. Navštívíme známá místa, kde nám bylo hodně dobře a kde se nám to nejvíce líbilo. Jagala Jugu, Narvu, Novu a další překrásná místa.

Dneska parkujeem na velikém stání pro bydlíky, které nemá chybu. Je hned u mořské zátoky, která teda vypadá příšerně, protože je odliv a jak to vypadá, tak až se ráno probudíme, bude zase odliv, takže vodní hladinu neuvidíme.

Je to sice ráj pro racky a ostatní ptáky, kteří ze dna vybírají mořské živočichy a sem tam zapomenutou rybku, ale pro nás je to nic moc.

Kemp má perfektně čisté toalety a kohouty s vodou, dá se pohodlně naplnit do kanystrů. Ovšem co je bomba, tak v místnosti na vypouštění a vyplachování senkrovny je bojler s vřelou vodou.

Sice není úplně ideální počasí, ale pouštím se do praní. Za jeden a půl měsíce máme už něco našpiněné. Utěrky a ponožky už mám namočené ze včerejška, tak je jen potřebuji vymáchat, ale nakonec peru i trička, pyžamka a kalhoty. Horká voda je skvělá a na větru mi to pěkně vykape. Na noc využiju sušárnu ve sprchovém koutě a v garáži. 

Nejraději bych nechala všechno pěkně přes noc na šňůře, ale předpověď není nijak valně příznivě nakloněná na mé prací spády. Ale i tak je to paráda a mám radost. Nemusím složitě ohřívat vodu, ušetřím za plyn a hlavně mohu v pohodě, v nekonečném přísunu teplé  vody příjemně prádlo vymáchat. Tomu říkám luxus.

Než jsem vyprala, vytřela a vyklepala koberce tak Zdenda upravil ohniště a griluje pro nás večeři.

Máme v lednici naložené makrely. Je to lahůdka a na ohýnku to je opravdu dobrota. Nevím jak komu, ale nám ty ryby chutnají víc na ohni než na grilu na dřevěné uhlí. Budeme mít ještě zítra každý jednu velkou vyfiletovanou tresku a jednu makrelu.

Parkoviště vřele doporučuji na zastavení. Je nás tady, jak tak počítám 25 bydlíků, ale místa je tu stále spousta. Dokonce je tu i otevřený domek s ohništěm a sezením z klád okolo. Pěkné.

Dnešní trasa je 202 km

Narvik-hatteng-4-7-2016-ujeto-202-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ