int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 30.09.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



6.7.2016 Nordkapp

Po ránu v Altě tankujeme znovu naftu. Hlavně jsme chtěli najít poslední LPG stanici tady v Norsku, protože celé Finsko, pojedeme na ty dvě bomby, které máme, což by nám mělo bohatě vyjít. Nicméně, LPG je dobře ukryto v areálu různých firem.

Pro urychlení, tady jsou souřadnice. Plyn mají a my budeme tankovat až po Nordkappu, kdy už pojedeme do Finska. Nás hlavně zajímalo, jak a jestli funguje čerpačka o víkendu. Měli jsme obavy, aby nebyla v provozu jen s obsluhou a s otevírací dobou firmy. Minulá čerpací stanice je u prodejny karavanů a tam zavřou bránu a je vymalováno.

Tady je to tak, že vedle stojanu s plynem jsou ještě stojany na naftu a benzín. Tam musíme navolit číslo stojanu a můžeme tankovat jak je libo. Samozřejmě na platební kartu. Kupodivu mají i naftu mnohem levnější než ve městě, tak ještě dobíráme naftu a už jedeme na Nordkapp.

Předpověď slibuje na zítra azuro a pak zase má celý týden bát veliká oblačnost. Překopali jsme plány, abychom se do večera dostali na místo a jak tak sledujeme, tak počasí se opravdu hodinu od hodiny lepší až máme krásně modrou oblohu.

A už tu jsou naši sobíci. Velké stádo se pase hned u silnice.

Samozřejmě, téměř okamžitě všichni zastavujeme u krajnice a fotíme jako o život. Poprvé se Zdendou vidíme soba takhle blízko. Zatím jsme měli štěstí jen na pár prchajících jedinců, které jsme sotva zahlédli a tady jsou kousíček od nás. Jsou to opravdu krásná zvířata. Pro nás zajímavá, exotická, ale krásná. Moc se mi líbí. Je na nich vidět, jak ztrácí zimní kabátek a srst z nich po kusech odpadává.

Paroží mají monumentální.

Jedeme dál a pomalu stoupáme do hor, které jsou proti Lofotám velmi zaoblené, ale také mají své kouzlo. Jeden pohled je krásnější než druhý.

Počasí se drží a máme velmi reálnou šanci, že zítra vyrazíme na Knivskjelodden, která je trošičku dál než Nordkapp.

Míjíme poslední kloudné parkoviště před placeným areálem. Měli jsme obavy, abychom se sem vešli, a vypadá to, že se vejdeme v pohodě.

Jedeme až k bráně do areálu Nordkappu a už z dálky vidíme tu obrovskou spoustu obytných aut na seřadišti. 

Tak to je síla. Bylo nám jasné, že někde ta spousta obytek stát musí, ale toto překonává naše očekávání. 

Z dálky to vypadá jako veliká, dobře prosperující prodejna karavanů a obytných aut. Zastavujeme u brány, kde se platí vjezd a jdeme si nafotit Nordkapp jako takový.

Zítra se sem už nevrátíme. Odstavný pruh u pokladen je přímo ideální. Jdeme na útesy hned vedle útesu kde je obří zeměkoule.

Pekelně fouká a tak jen rychle vyfotit a jdeme zpět k autu. Koukáme, že už vedle nás stojí několik obytek a bystrý pán z areálu už jde ke kolegům a vyhazuje je. Jasně, oni mají o kus dál veliké parkoviště a my nemáme co si to tu fotit a ještě ke všemu zadarmo.

Opravdu jsme vlastně nějakých 200 metrů od toho nejdůležitějšího místa a ještě ke všemu s krásným výhledem na útes se zeměkoulí, Nordkapp a vlevo je útes Knivskjeloddenu.  

Odjíždíme na parkoviště, které je 4km od brány na Nordkapp. Málem bych zapomněla. Vjezd na celodenní stání, 24h, stále stojí 260 NOK auto, jedno jak dlouhé, a 130 NOK osoba. Za přespání bychom tu zaplatili 520 NOK což je x 3 = 1560,- Kč.

V klidu a v pohodě parkujeme na spodním parkovišti, kde je nástup na námi zvolenou trasu.

Zdenda se pustil do grilování. Máme ještě naložené tresky a každý půlku přepychový makrely.

Na mapě je pěkně vidět 9km úsek.

Máme v plánu, zítra vyrazit okolo 4 hodiny abychom byli včas zpět, protože počasí se má s polednem opět kazit.Udělala jsem ještě na svačinku těstovinový salát, do šátečku dala pár buchet, termoska na čaj je v pozoru, rezervní baterky  do fotoaparátu jsou nabyté a na místě a tak nic nebrání ráno, raníčko vyrazit.

Na parkovišti jsme potkali cestovatele z Mostecka. Taky pospíchali, jen chviličku jsme popovídali a tak je jen ještě jednou zdravíme.

Přejeme šťastnou další cestu. Je to pekelné a přímo vražedné tempo. Za 14 dnů jet z domova a Finskem nahoru a Norskem dolů. Pak, když se zdrží někde na jednom místě déle než je záhodno, tak je to o hltání kilometrů. Bohužel, ale mnohdy to jinak nejde.

Dnešní trasa je 226 km

Alta-nordkap-2-7-2016-ujeto-226-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ