int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 18.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.7.2016 Honnigsvag - Nordkapp

Přejeli jsme do maličkého městečka na Honningsvag za stále pekelné mlhy a mrholení.

P7080020

Vlastně už tři dny nevidíme nic jiného než mlhu. Ta se občas rozestoupí, nadzvedne, rozfoukne, ale jen maličko. Slyšíme kolem sebe podivné zvířecí zvuky, ale jen občas zahlídneme stádečko sobů.

P7090028

Mlha jim nevadí a pokojně putují krajinou kolem nás a spásají nizoučkou trávu. Dokonce malý sobík vedle své mámy nás udiveně pozoruje.

P7090029_2

Ale mlha se rychle spouští, jako opona po představení a my máme zase před sebou jen bílo. Odjeli jsme tedy do civilizace, abychom se podívali na internetu, jaké bude počasí.

P7090030

Padlo rozhodnutí, že zítra, pokud nebude hezky, odjíždíme. Předpověď vypadá slibně. Na dva dny má být slunečno. Tak uvidíme, jak to dopadne. Nevzdáváme se, ale déle už čekat nemůžeme.

Docela ráda bych se zmínila o jevu, který nás udivil, při jízdě sem, na Nordkapp. Cestou nás překvapují celé rozsáhlé oblasti uschlých malých bříz.

P7060026

Tady je to tak, že oblast hlubokých lesů střídá oblast kamenitou s malými keříčky anebo jen oblast březových hájů. My se pohybujeme zrovna v oblasti  takových chudých březových hájů, ale ty jsou poněkud zvláštní.

P7060030

Zčernalé kmeny bříz povětšinou vypadají jako uschlé. Je to s podivem, protože kus dál je zase krásně zelený úsek. Marně se dohadujeme, co se mohlo stát. Zdenda se domnívá, že je to severní stranou, že břízy ještě nevyrazili listy.

P7060050

Nicméně, některé břízy listy mají. Je to s podivem, a když projíždíme oblastí, kde je spousta chat, který by normálně nebyly ani vidět a teď vyloženě stojí v měsíční krajině, vypadá to příšerně.

P7060036

Dneska jsem při hledání informací o oblasti Finnmark, kde se nyní pohybujeme, narazila na důvod tohoto jevu. Je to housenka. V oblasti tajgy, kde se rozkládá Finnmark, v nejsevernější části Norska řádí housenky můry Oporinia autumnata. Můra je nenápadná a určitě děsně ošklivá, ale její jasně zelené 2cm dlouhé housenky, dokáží spořádat velký kus lesa a proměnit celou velkou oblast v jakoby spáleniště. Nelze se proti housence a můrám bránit jinak než chemicky, což ekologičtí Norové nepřipustí a další obranou je několikadenní mráz pod – 35°C. Přestože jsme v nejchladnější oblasti Norska, tak takové mrazy jsou tu vzácně.

P7060034

Housenky tedy požírají  a likvidují celé rozsáhlé porosty a způsobují neuvěřitelnou škodu. My máme svého kůrovce a tady zase můru a její housenky. Je to hodně podobné a zničený zelený porost vypadá stejně ošklivě, až člověka bolí u srdce, protože o kousek dál je překrásný les, tundra, který tady původně byl.

P7060075

Večer se přesuneme na start, na naše báječné domovské parkoviště, kde jsme zatím strávili tři úžasné a nezapomenutelné dny. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ