int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



18.7.2016 Sikalatva - Finsko

Ráno vyjíždíme za sluníčka. Hned je den veselejší. Ujíždíme dál, směr Oulu na břehu Botnického zálivu.

Původně jsme chtěli jet, tak jak máme v plánu, podél pobřeží Botnického zálivu a objet západní Finsko po pobřeží, ale silnice, která tudy vede je strašně daleko od moře.

Moře bychom vlastně neviděli a jediná možnost jak se k moři dostat jsou krátké výpady k pobřeží s návratem zpět do vnitrozemí. Silnice č. 8 působí v mapě, že vede přímo po pobřeží, ale až v navigaci je vidět, že tomu tak není.

Moře je poměrně daleko a díky rovině, která tu je, ho nejspíše ani neuvidíme. Přehodnotili jsme trasu a jedeme stále po silnici č. 4. Projedeme si alespoň oblast jezer ve středním Finsku. Prý je to krásné území, tak uvidíme.

Ještě stále jsme v oblasti u západního pobřeží, které je známé výrobou dehtu z borovic. Dehet  z borovic se tu vyrábí už od 19. století a vyváží se do celého světa. Stále je dost odběratelů, kteří si při stavbě lodí přejí přírodní materiály. Když jsme hledali podklady a materiály o Finsku, Zdenda narazil na krásnou specifikaci Finska. „ Finsko je země, kde žijí sobi, komáři a Švédové. Sobu je na severu hodně, protože je tady chovají jako u nás doma krávy. Komárů jsou miliony a Švédové? Nevím. Každopádně, co jsme velmi silně zaregistrovali, tak to jsou chybějící toalety a voda na parkovištích. Za celou včerejší trasu, skoro 200 km, jsme neviděli jedinou toaletu na parkovišti. Jediné parkoviště, které bylo dost velké a trochu stranou od silnice mělo jen veliký kontejner na odpadky, který již dlouho nikdo nevyvážel.

Tabulka s upozorněním na kamerový systém je úsměvná. To asi kamerou sledují, jestli je hromada okolo popelnice dostatečně velká a pak teprve přijedou odpadky odvézt. Nebo netuším, proč je popelnice kamerově sledovaná. Že by si někdo chtěl odvézt velkokapacitní popelnici domů? Možná. Toalety jsou už jen na benzínkách a jak jinak, už jsou placené. Tak si říkáme, že to bychom raději uhradili mýto a měli zase k dispozici toalety s teplou vodou, čisté, uklizené a v neskutečném výběru. Pomalu co pár kilometrů parádní parkoviště.

Jinak není moc co napsat k úseku, který právě projíždíme. Rovina, rovina, rovina a spousta lesů. Nízké březové háje, smrkové a borovicové lesy jsou spíš řídké. Tady se o lesy nestarají jako u nás. Skoro žádná probírka a stromy jsou jako tyčky. Tenké a vysoké jak se snaží vybojovat si to své místo na slunci. Občas je vidět snaha o probírku slaboučkých stromů, ale to je výjimka.

Parkujeme na překrásném místě. Jsme trochu stranou hlavního tahu. Zdenda nešel úžasné parkoviště na břehu jezera. Hned grilujeme večeři. Těšili jsme se na ohýnek. Dřeva je spousta a jak je vidět, není problém si udělat oheň. Takže je tu na kolečka nakrájená cibule a brambory, párečky a proužky libové finské anglické slaniny. To vše zakápnuté olejem a grilovacím kořením, podlité trochou piva. Dobrota.

No a večer máme štiku. Zdenda chytil naprosto úžasnou velkou štiku. Zítra si jí ugrilujeme, bude výborná.

Dnešní trasa je 195 km

 Kemin-sikalatva-18-7-2016-ujeto-195-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ