int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 20.04.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



27.7.2016 Nova - Estonsko

Pohodová noc a ranní kontrola cen potravin v nákupním centru.

P7270010

Jsem velmi mile překvapená. Jídlo dokoupíme za skvělé peníze a výběr šašlíku je veliký. Zdenda si ještě přeje grilovací klobásky, které už známe, a jsou vynikající. Hrubozrnně umleté hodně libové maso,  80%,  a skvěle ochucené.

P7270014

Máme ještě několik kusů štiky a tak budeme kombinovat. Zásoba chleba a zeleniny a ovoce. No a samozřejmě jogurtové mléko v několika příchutích s kousky ovoce za 14,- Kč litr v našich starých známých pytlíkách.  Mléčných výrobků mají obrovský výběr, proti nám něco neskutečného a lacinější než u nás a hlavně v různých kvalitách nebo spíše v různých tučnostech. Takže si skvěle každý může vybrat.

P7270020

Zajímavé je, že tu nefiguruje ani jeden známý velký řetězec jako je Kaufland, Lidl, Penny, Tesko apd. Přesto tu je neskutečná nabídka mléčných výrobků, uzenin, masa zeleniny a ovoce. Mnohametrové boxy desítek druhů zmrzlin, zkrátka, nabídka je větší a lepší. Bohužel, ale nám to tak přijde.

P7270021

Takže k velké spokojenosti doplňujeme chybějící potraviny a jedeme pro plyn. To je drobet problém. V Tallinnu je podle navigace jedna jediná tankovací stanice plynu. Nakonec teda objevujeme dvě, ale i tak je to hrozně málo. S ohledem na to, že ve Finsku není žádná, je bezpodmínečně nutné tu plyn dotankovat anebo, jako my, přijet k plynové stanici skoro prázdný po cestě Finskem.

P7270023

Protože najít plyn je v Tallinnu docela náročné  tady je GPS pozice a označení tankovací stanice. Kupodivu, není vůbec značeno na tabuli s cenou nafty a benzínu a ani není patrné a vidět, že se tady dá plyn natankovat.

P7270026

Ale ten je zezadu. Nádrž se stojanem je za budovou a je jen na platební kartu.

P7270025

Cena plynu je 0,47 EUR za litr, cena nafty 1,09 – 1,1 jak kde. Vyplatí se si pár pump objet. Voda se opět dá pohodlně natankovat u pumpy Stat Oil v plechové, nerezové bedně, kde je i vzduch. Je potřeba mít svojí hadici se spojkou na kohout a pak není problém. Vypadá to, že je to stále jediná kloudná, pohodlná možnost tankování vody.

P7270003

Internet se nám trošku pohoršil, ale stejně je stále bezkonkurenčně nejlevnější. Kupujeme si novou SIM kartu, ta z loňska už je nefunkční, od firmy TELE2. Startovací balíček za 3,49 EUR zahrnuje SIM kartu a 5 GB na týden. Ano, slyšíme dobře. Nicméně pak máme na měsíc 15GB za 9,45 EUR. Neskutečná cena. Dobýt lze na benzínkách nebo v obchodních domech Maxima, RIMI a na spoustě jiných míst. Pro cestovatele je to skvělá laciná možnost jak pohodlně zůstat ve spojení se světem. Tiše a se slzou v oku vzpomínáme na nekřesťanské tarify u nás, pokud se nechceme zavázat smlouvou a přistoupit na paušál.

 P7270030

Tak máme natankovanou naftu a plyn, máme plnou lednici jídla a zásoby všech možných dobrot, máme internet, který je pro nás přeci jenom trošku důležitý a můžeme směle vyrazit na Novu.

P7270035

Stále o tomto místě básníme a stále je to opravdu skvělé místo na odpočinek. Z jedné strany jezero a z druhé moře a krásná písčitá pláž. Dva veliké grilovací krby, dvě velké zastřešené lavice a stoly, toalety a dost místa pro několik aut. Akorát jsou právě dovolené a prázdniny a tak tu nejsme úplně sami jako v loni na jaře.

P7270038

Dva stany s rodinkami a jeden přívěs. Všechno to jsou pohodový Estonci, culíme se na sebe a tak nějak, v poklidu. Počasí se trošičku horší a Zdenda prorokuje přeháňky. Hlavně, je tady spousta borůvek, tak bude borůvkový koláč s drobenkou, palačinky s rozmačkanými borůvkami s cukrem, borůvkový dezert s ušlehaným tvarůžkem do hedvábna.

P7270043

Zkrátka, zítra budou borůvkové orgie. Dnešní večer věnujeme grilovaní a šašlíkování, na které jsme se víc jak dva měsíce těšili.

P7270046_2

Víc fotek z místa nemáme, opět nás zlobí fotoaparát. Tak snad zítra se umudří a bude opět pracovat ke všeobecné spokojenosti. 

Dnešní trasa je  84 km

 

Talin-nova-park-rmk-27-7-2016-ujeto-84-km

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ