int(1)

Zaujalo nás...

NAŠE AKT. POZICE

             do 29.03.2024

klikni na modrý odkaz níže pro plné funkce nutný účet u GOOGLE a přihlášení

smile

Tady jsme dnes 

 toto vidíme okolo nás



10.4.2016 Schody do nebe

Dneska nás čeká malý výlet a budeme chodit jen a jen po schodech. Vymyslela jsem si takovou malou exkurzi do historie schodišť, které jsme cestou potkali. 

Bohužel, velmi pozdě mě toto téma napadlo a tak spousta krásných, možná i hezčích mě utekla. Jednoduše jsem je nenafotila, protože schody přece nejsou nijak zajímavé. Tak se pojďme podívat na můj nejnovější počin pod názvem:

Schody do nebe, aneb, schody na naší cestě.

Všichni, včetně nás fotí na svých cestách přírodu, kytičky, moře, domy, anebo hromady kamení, které ti chytří a studovaní nazývají archeologické lokality. Přitom je tolik krásných schodišť, po kterých stoupáme a vlastně si jich ani nevšimneme. Jsou to kamenné schody, které nás zavedou do přírody, po schodech se dostaneme k moři, schody nás přivedou na hradní nádvoří nebo do tisíce let starého chrámu. Projděme se tedy po schodech a udělejme si malý, krátký výlet do jejich historie.

1. Jako nejstarší zástupce, jsou jednoznačně schody z rozvalin ve vykopávkách v Troje - Turecko. Troja, neustále osídlená od doby asi 3000 let př.n.l. až d 4. Století n. l. je to ve skutečnosti devět měst navršených jedno nad druhým.

Divadlo, kde sedátka sloužila zároveň jako schodiště. Původní schodiště, kde jsou nové akorát tři první schody, tak nějak splývá se sedadly, ale schodiště tam je. Divadlu by mělo být úctyhodných 2500 let, před Kristem.  Přesné datum není určené, ale domnívám se, že asi budou z celé sbírky nejstarší.

2.Knósos byl centrem minojské civilizace a sídlem krále Mínoa a jeho schody se probojovaly díky svému stáří na druhé místo. Schody jsou do první paláce, který existoval již kolem roku 2000 před Kristem, ale kolem roku 1700 před Kristem byl zničen zemětřesením.

Druhý palác byl postaven o chvilku později, ale postihl ho stejný osud, tedy byl zničen ovšem tentokrát požárem, 1380 před Kristem. Z dalšího zdroje měla ještě Krétu postihnout obrovská vlna tsunami po výbuchu sopky na Santorinu,  v roce 1450 před Kristem a zničit pobřeží a velkou část vnitrozemí.

3. Faistos - Jedná se o bohaté minojské město, které je svojí rozlohou a významem považováno za druhé, nejvýznamnější město Kréty.

Datujeme vznik hned po Knósu, kolem roku 1900 př.n.l.. Nový palác byl postaven na troskách starého paláce a byl vybudován z kamenných kvádrů otesaných sekerou. Zajímavá technologie. Nicméně, jako všechny stavby, paláce i tento byl v polovině 15. století př.n.l. zničen obrovskou vlnou tsunami a už zde další palác vystavěn nebyl. Faistos tak ztratil původní slávu a důležitost, ale nezávislost si ještě nějaký čas udržel.

4. Mykény - Jen v tomto případě, když si promítneme, že Pokladnice byla postavena v 14 st. př. n. l., o sto let dříve, ve 13 st. př. n. l. byla postavená Lví brána a za pár let na to, v roce 1200 př. n. l. v celém areálu vypukl rozsáhlý požár a vše zničil, tak si pak člověk uvědomí, jak je vše pomíjivé.

Dokonce se nalezly kamenné základy, které prý nesou stopy ohně. O sto let později, po požáru, zůstalo již vypálené místo opuštěné a ponechané osudu. Když se to tak vezme, tak tři tisíce let celý palác spokojeně zarůstal, pásly se tu kozy a místní si sem tam odnesli nějaké to kamení na základy domů.

5. Parthenon – Nejznámější památka Řecka. Schody v původním provedení nás přivedou do vstupní brány k celému areálu chrámů a svatyň.

Dochované stavby  pochází většinou z 5. století př. n. l., kdy Athény pod vedením Periklese dosáhly zlatého věku. Perekles byl velmi mocný státník, který měl jednak revoluční myšlenky, které předkládal lidu a hlavně podporoval  umění, architekturu a stavitelství. Perikles najal nejlepší mistry stavaře, kameníky a veškeré řemeslníky na práci na Parthenónu.

6. Epidaurus – Řecko, původní kamenné schody v hledišti divadla. Epidaurus bylo ve své době významným kulturním i náboženským centrem a velmi důležitým městem ve starověkém Řecku.

 Mluvím zde o 4 st. př. n. l. Soustředil se zde kult boha Asklépia, kterému zde byl věnován chrám pojmenovaný po něm. Obrovské divadlo s neuvěřitelnou akustikou, má prvních pět řad původních.

Dochovaly se díky vrstvě zeminy, která ochránila kámen. 

7. Město Bergama je moderním nástupcem, kdysi mocného antického města Pergamon. Lokalita byla osídlena už od doby bronzové, ale nejslavnější období pro Bengamon bylo od dob Alexandra Velikého a v dobách, kdy Římané dominovali celé Malé Asi.

Tehdy Pergamon patřil mezi nejbohatší a nejmocnější malé království celé veliké oblasti. 335 př.n.l.

Velmi úzké a příkré schodiště vedlo do obrovského divadla s naprosto nepřekonatelným výhledem.

8. Lissos – Kréta – Řecko, zapomenutý, opomíjený, velmi zanedbaný, ale oplocený starověký chrám s krásnou mozaikovou podlahou. 300 př. n. l. a zarostlými kamennými schody. Rohové kamenné kvádry jsou osekávané sekyrami, spousta sloupů a hlavně, skoro sto zděných hrobek.

Samozřejmě, nechybí i několik původních schodišť.   Je to největší a vůbec nejpůsobivější nekropole na Krétě. Zděné hrobky jsou rozseté po svazích a jen nás nechávají v údivu. Hrobky jsou většinou jednopatrové, ale některé opravdu významné, dvoupatrové. Mnojo návštěvníků se domnívá, že se jedná o obytné domy. Lissos, ačkoliv to nyní vůbec nevypadá, byl velmi významným starověkým městem

9. Efesos  - Turecko  a deváté místo pro schody do Calsovy knihovny - kolem roku 40 n.l. Ovšem nejkrásnější stavbou celého Efesu, která je všude uváděná je Calsova knihovna.

Knihovna měla uvnitř stěn výklenky, kde se uchovávalo na 12 tisíc vzácných svitků a byla třetí největší na světě po alexandrijské a pergamské knihovně. Nádherná a monumentální stavba působí velmi křehce a je krásná i po tolika staletích. V nikách průčelí jsou repliky soch, které připodobňují řecké ctnosti. Jsou to Araté – Ctnost, Ennoia – Hloubavost, Epistémé – Znalost, a Sofia – Moudrost. Jediná je celistvá, ale bohužel nevím, která je která. Líbí se mi jméno Sofia, tak to bude docela určitě Sofia, jak jinak.

10. Na desáté místo se probojovala Turecká Afrodisiasi.  Díky bohatému mramorovému lomu se Afrodísias stala prosperujícím městem a ve 3 st. n. l. se stalo město hlavním městem římské Kárie.

Město bylo křesťanské a jednotlivé monumentální stavby měnili v průběhu věků svůj účel i vzhled. Tak se Afrodítin chrám změnil v kostel a kamenné bloky z mnohých budov posloužili k výstavbě hradeb. 

11. Amasra – Turecko 300 – 450 n.l. 

Amasra Velmi stará historie města a původní citadela z byzantského období zajistili Amasře zápis do knihy světového dědictví UNESCO.

12. Kizkalesi - hrad Korykos – Turecko . Nikdo pořádně neví, kdo hrad postavil, ale minimálně, když už ho nepostavili Byzantinci, tak ho alespoň přestavovali.

Můžeme tedy datovat díky byzantskému období +- 300 n.l.  Krátce také patřil království Kilíkie. Tak, nám je to šumák, komu patřil, ale je to malebný a tajuplný hrad.

13. Sumela -  Řecko,  ortodoxní klášter Panny Marie v Sumele.

Klášter byl založen v byzantském období a opuštěn v roce 1923, kdy vznik Turecké republiky anuloval snahy místních Řeků o nový stát.

Klášter Sumela těsně přiléhá ke kolmé skalní stěně a divoký horský potok je jen dokreslením krásy místa. Byzantské období – 250 – 450 n.l.

14. Sigulda  -  Lotyšsko -  Starý hrad, který má bohatou minulost se nám probojoval na čtrnácté místo. Původní, leč dřevem chráněné schody. V 11. století se v údolí Gauji usadil ugrofinský kmen Livů. (odtud asi plyne ugrofinský jazyk, který je společný Estonsku, Finsku a Maďarsku.

I když Maďaři jsou poněkud stranou a moc mi tam nesedí, ale jim taky nikdo nerozumí). 

Řád mečových rytířů oblast dobyl a v roce 1207 tady postavil opevnění a o 30 let později jej přestavěl pro změnu livonský řád. Původní schody jsou přikryté prknem, aby je návštěvníci už dál neničili. 

15. Skalní kláštery Ivanovo  - Národní park Russenski Lom, a máme zde zástupce z Bulharska.  Mniši, kteří zde bydleli a meditovali, rozšiřovaly své klášterní prostory, budovaly skalní kaple a kostely.

V neposlední řadě tomu tak bylo i díky finanční podpoře bulharských carů a mnoha šlechticů. Hlavně díky těmto štědrým darům mohly být v průběhu 13. a 14. století zdejší kostely vyzdobeny řadou známých a významných umělců.

16 . Mystras- Řecko 1350 n. l. . Tady je sbírka dochovaných, původních schodů opravdu velká.

Bylo těžké vybrat nejhezčí, nejautentičtější a nejzajímavější, a tak má tento zástupce nejvíce ukázek. Množství druhů schodů, které jsou v této lokalitě, snad nikde jinde nevidíme.

Město s hradem, vybudované na kopci.  Jen pro představu, na celém kopci žilo 42 tisíc obyvatel což je naše středně velké město.

Mystras založili r. 1249 Frankové, kteří Řecko ovládli počátkem 13. st. Město a hlavně opevnění mělo být náhradou za nedalekou Spartu, která sice byla mnohem starší a již stabilně osídlená, ale v rovině a špatně se dala bránit.

17. Warmie  - Lidzbark Warminski – Polsko - ano, vážení přátelé, je tu první zástupce z Polska. Trošku větší město, velikosti Benešova, 16 tisíc obyvatel už je znát a minulost má velmi bohatou. Biskupové z Warmie si ho zvolili jako sídelní město a nechali zde vybodovat v roce 1350 hrad a kostel.

Město se rychle stalo kulturním s náboženským centrem a není bez zajímavosti, že tady v letech 1503 – 1510 žil Mikuláš Koperník. Hrad byl vybudován v druhé polovině 14. století. Část hradu je zpřístupněná veřejnosti  a k prohlížení je spousta krásných věcí a také, několik velmi hezkých schodišť v různých částech hradu.

18. Bursa – Zelené mauzoleum - Turecko. Hned vedle Zelené mešity je Zelené mauzoleum, Yesil Turbe z roku 1421.

V Mauzoleu leží krásná hrobka sultána Mahmeda  Celibiho , jeho synů a dcery. Původní schodiště je pohodlně široké leč, mírně kluzké. 

19. Chanie – Kréta 1500 n. l.  Podle mytologie starověké město  Kydonas založil syn krále Mínoa, toho už jsme poznali v Knósu, a nymfy Akakkalidy.

Mnoho starověkých autoru zmiňuje Chanii jako „ matku krétských měst“. Plavně se přeneseme k Benátčanům, kteří bohatou Krétu taky nějaký čas vlastnili a okupovali a právě tady po nich zůstali krásně honosné domy na pobřeží Benátského  přístavu. Když jdeme okolo, hodně nám to připomíná domy v Benátkách.

20. Hérakleion – Bašty – Kréta , je jich tu celkem sedm, jsou tp věžovité části opevnění vybíhající z obranné hradby a umožňující boční ostřelování útočníka.

Tento způsob opevnění se používal od začátku 16. stol. až do konce 19. stol., jejichž podstatnou složkou byly bastiony, vystupující špičkou do ochranného příkopu pevnosti a umožňující postřelování předpolí i boční palbu do příkopů. Bastion měl obvykle podobu pětibokého hranolu, hranou namířeného vpřed a byl vyzbrojen děly. Původní schody jsou kryté. 

21. Ishak Pasa – Turecko. Překrásný palác v Kurdské oblasti.

Schody jsou tady vysloveně okrajovou záležitostí a vedou do sklepních skladových prostor. Stavba snad nejkrásnějšího paláce v Turecku započala v roce 1685 za vlády Colaka Abdi Pasi a dokončena jeho synkem Ishakem skoro za sto let. Architektura je směsicí všech možných stylů. Seldžuského, osmanského, gruzínského, perského a arménského. Nejsme znalci stavebních stylů a tak se domnívám, že si páni Pašové vzali od každého stylu to, co se jim líbilo. 

22. Nafplio – Kréta Jelikož bylo Nafplio významným obchodním městem, muselo být bráněno proti případným nájezdům pirátů či jiných nepřátel.

Největší městskou pevností je právě pevnost Palamidi, následuje na protějším kopci pevnost Its Kale a na moři na ostrůvku pevnost Bourtzi.

Na 216 metrů vysokém kopci a po zdolání 999 schodů, můžeme vstoupit do prvního nádvoří. Její současná podoba pevnosti pochází z přelomu 17. a 18. století,

kdy zde Benátčané vystavěli 3 samostatné pevnosti (v letech 1711 až 1714), z nichž postupem času jedna, právě ta naše Palamidi, sloužila také jako vězení. Největší sbírka schodů.

23. Derende – Turecko a nejkrásnější, mramorové, běloskvoucí schody jaké jsme kde viděli.

Asi 10 km od Malatye naším směrem je městečko Derente, kde je úžasná původní oáza.  Vše je provedeno v nejvyšší kvalitě, nikde žádný kaz nebo vada na kráse. Taková, malá dokonalost. Nádherný palác, celý v mramoru, kameni a dřevu se datuje kolem roku 1820 n. l.. Bohužel, nevíme, komu přesně palác patřil, ale je překrásný.

Mešita je již pro pozdní dobu pro nás zavřená, ale musí být velmi honosná. Všude je spousta vody a na prudké říčce velké vodní kolo, čerpadlo.

24. Šipka – Bulharsko . Nic netuše jsme se ocitli uprostřed velkého národního pochodu průsmykem, který vedl k  památníku Šipka.

Památník je situován na hoře Stoletov, otevřen v roce 1934 a postaven na počest padlých ruských vojáků a bulharských  dobrovolníků v rusko-turecké válce. Památník je ve stylu pyramidy 31,5 metru vysoký. Obrovský bronzový lev hlídá vstup do věže.

25. Balos - pláž a  ostrov - Gramvousa . Nádherná lokalita – Kréta. Trochu jsem se v tom motala, domnívala jsem se, že ostrov Gramvousa je ta nádherná čepice, ke které jsme sešli, ale je to až vzdálenější ostrov, kam se nedá dostat, leda v lodi.

Víme, že by tam měla být pevnost, a po přiblížení jí skutečně vidíme. Bohužel je trochu zamženo, mlhavo a tak pevnost není zřetelná, ale i tak je monumentální.

26. Pamukkale – Turecko tzv. Bavlněný hrad – pamuk - bavlna. Terasovité travertiny jsou opravdu krásné. Běloskvoucí travertin nás velmi rychle pohlcuje, a i když se snažíme být nad věcí  a nezírat jako turisti vysypaný z autobusu, tak stejně zíráme. Je to taková nadýchaná pohádka.

Schody jsou z poměrně nedávné doby a pochází z velké rekonstrukce r. 2000. 

27. Estonsko - Saka Mois je velký park s několika velkými domy a skvěle zrekonstruovaným zámečkem.

Schody vedou k moři a podél pobřeží k vodopádům.

28. Deva, Rumunsko  - Devská citadela Ve 13. stol. zde vystavěn hrad jako opěrný bod proti útokům Mongolů, postupně přebudovaný na jednu z nejbytelnějších pevností v celé Transylvánii (Cetatea Devei - Devská citadela). Roku 1849 byl hrad zničen výbuchem muničního skladu.

Dnešní zřícenina, je permanentně opravována, a když jsme viděli pracovní ruch a nasazení, nejspíše i dlouho bude. Schody jsou ale současné….. patrně tak 3 roky staré. Takže to máme rok 2013.

A to je tak pro dnešní den vše a mohu se v klidu vrátit do Thermopyl. Já myslím, že to bohatě stačí. Zítra nás čeká výlet do dávné historie Bitvy u Thermopyl. 

Ostravski Webdesign | Webové stránky zdarma od BANAN.CZ | přihlásit se | mapa stránek | diskuzní fórum | výměna odkazů

BANAN.CZ